Allergiaystävällisiä kukkatuliaisia

Käyttäjän Niina Malmberg kuva
  • Inkalilja

Kukat ovat loistava lahja- sekä tuliaisidea. Joskus kuitenkin lahjansaaja voi olla allerginen. Tyypillisimpiä kasvien aiheuttamia allergiaoireita ovat tuoksusta tai siitepölystä aiheutuva allergia sekä kosketusallergia ja ihottuma. Myös joidenkin kasvien maitiaisnesteet voivat aiheuttaa allergisia oireita, kun ne kasvien lehtien pinnalle kuivuessaan voivat muuttua pölyksi ilmaan. Kasvien lehtien pinnalle kertyvä pöly voi myös aiheuttaa allergiaa, joten kasvien pinnat tulisi aika ajoin puhdistaa.

Kukkavalikoimasta löytyy kuitenkin runsaasti valinnanvaraa ja allergisellekin löytyy vaihtoehtoja. Hyvin pahasta allergiasta kärsivälle tai astmaatikolle kannattaa kuitenkin miettiä jotain toista vaihtoehtoa tuliaiseksi. Ruukkukukista hyvä vaihtoehto allergiselle on tuoksuton tulilatva, josta löytyy useita eri värejä. Lisäksi tulilatva on pitkäkestoinen ja helppohoitoinen. Kukkivat kaktukset ovat myös tuoksuttomia, mutta siitepölyä ne tuottavat runsaasti. Begonioista löytyy myös värivaihtoehtoja moneen makuun, kuten myös timanttiananaksista. Moni orkidealaji on myös täysin tuoksuton.

Viherkasviallergia on hyvin harvinaista.  Kaikista allergiaystävällisimpiä ovat nukkumaijat ja -matit, muorinkukat, piileat, anopinkielet, kaktukset, palmuvehkat ja mehikasvit. Allergiaa taas pahiten aiheuttavat maitiaisnestettä sisältävät kasvit kuten viikunat (erityisesti limoviikunat), jukkapalmut, tyräkit, traakkipuut sekä viirivehka.

Leikkokukkakimppu allergiselle sidotaan niin ikään tuoksuttomista kukista. Tulilatvaa löytyy myös leikkokukkana ja ruusut ovat nykyään lähes hajuttomia – tuoksuvaa ruusua on oikeastaan enää vaikea löytää. Upeat hortensiat kestävät leikkokukkana pitkän aikaa. Värililjatkaan eivät tuoksu ja ovat allergiaystävällisiä, kun niistä poistaa heti kukan avauduttua heteet. Muita tuoksuttomia kukkia ovat esimerkiksi afrikanlilja, eustoma ja protea.

tulilatva
Tulilatva

Avainsanat: 
Käyttäjän Niina Malmberg kuva
Niina Malmberg
Niina Malmberg työskentelee floristina Mestarin Kukassa vuodesta 2011 lähtien. Harrastuksena hänellä on parvekkeen sisustaminen kukkasin ja siamilaiskissojen hoitaminen. Niina nauttii työssään siitä miten vuoden ajat näkyvät kukkamateriaaleissa ja kädenjäljen näkee heti valmiissa töissä.