Keskimaan ensimmäinen S-market avattiin Suolahteen

Käyttäjän Kristiina Tammitie kuva
  • S-market Suopursu

Keski-Suomen ensimmäinen S-market avattiin marraskuussa 1984 Suolahteen. Myymälä sai nimekseen S-market Suopursu. S-market-ketjun perustamisesta oli tehty valtakunnallinen linjaus, jota Keskimaa lähti pikimmiten toteuttamaan.

– Tulevaisuudessa Sokos-halleista muodostetaan S-marketeja. S-marketit painottavat toiminnassaan asiakkaan asioinnin joustavuutta ja helppoutta. Toiminnan rationoinnin seurauksena S-market on asiakkaalle kokonaisedullinen ostopaikka. Henkilöstö varmistaa asiallisen ja nopean asiakaspalvelun ja myös kilpailukykyisen henkilökohtaisen palvelun niissä tuoteryhmissä, joissa sitä tarvitaan, todettiin Keskimaan vuoden 1984 toimintakatsauksessa.

Seuraavana vuonna avattiin S-market Lukkari Palokkaan, S-market Parras Jämsänkoskelle ja S-market Hankapohja Hankasalmen asemalle. Vuonna 1986 tulivat S-market Mansikka Korpilahdelle, S-market Katriina Petäjävedelle, S-market Saaristo Säynätsaloon, S-market Mylläri Joutsaan, S-market Kangasvuokko Kangasniemelle, S-market Vaajala Vaajakoskelle, S-market Hankamari Hankasalmen kirkonkylään sekä S-market Sisämaa Viitasaarelle.

Kolmen vuoden aikana avattiin siis 12 uutta tai uudistettua myymälää. Seuraavina vuosina em. paikkakunnista useampaan kuin joka toiseen rakennettiin kokonaan uusi kiinteistö S-marketille. Uudisrakentamisen rinnalla myymälöitä remontoitiin ja laajennettiin tasaiseen tahtiin. Uudistusten yhteydessä luovuttiin nimikirjavuudesta, ja myymälöistä alettiin puhua vain paikkakuntien nimillä.

– Keskimaan taloudellinen tilanne oli parantunut 1990-luvulla. Tällöin voitiin rakentaa uusia myymälöitä, ja ne saatiin vähintään kilpailijoiden tasolle, usein ylikin. Lähes poikkeuksetta joka vuosi avattiin jossakin uusi myymälä uudessa kiinteistössä. Alueellani Pihtipudas oli ensimmäinen uusi S-market-investointi. Viimeiset ennen pois lähtöänä 2002 olivat Viitasaari ja Suolahti. Muistini mukaan kymmenen vuoden ajanjaksona tuli yhdeksän uutta liikekiinteistöä. Kaikissa taajamissa oli sen jälkeen modernit myymälät, muistelee pohjoisen Keski-Suomen S-marketien ryhmäpäällikkönä työskennellyt Ahti Pulkkinen Keskimaan historiakirjassa.

Keskimaalla on tätä nykyä 25 S-marketia eri puolilla maakuntaa. Pohjoisin palvelee Pihtiputaalla, eteläisin Kuhmoisissa, itäisin Kangasniemellä ja läntisin Keuruulla. Yksinomaan Jyväskylän kaupungin alueella S-marketeja on Korpilahti mukaan lukien 8.

 

Käyttäjän Kristiina Tammitie kuva
Kristiina Tammitie
Jyväskyläläinen vapaa toimittaja kirjoitti mm. Keskimaan juhlavuoden aikana 100 tarinaa Keskimaasta. Keskimaan ajankohtaisia juttuja löydät blogin lisäksi Sinun Etusi -lehdestä ja Keskimaan henkilöstölehdestä.