Tikkakoskelaiset ajan aallonharjalla

Käyttäjän Kristiina Tammitie kuva
  • Itsevalintamyymälät alkoivat yleistyä 1960-luvulla.

Itsepalvelu alkoi yleistyä nopeasti Suomen vähittäiskaupassa 1960-luvulla kaikissa kaupparyhmissä. Vuoden 1970 lopussa maassamme oli kaikkiaan noin 16 000 myymälää, joista runsas neljäsosa oli siirtynyt itsepalveluun. Viisi vuotta myöhemmin, 1970-luvun puolivälissä itsepalvelu oli otettu käyttöön jo joka toisessa elintarvikemyymälässä.
Muutokseen kannusti myynnin kasvaminen:
palvelumyymälän keskimyynti oli 1960- ja 1970-luvun taitteessa vain noin 200 000 markkaa, kun samaan aikaan itsepalvelumyymälöissä kauppaa tehtiin keskimäärin lähes 700 000 markalla. Keskon ja Tukon suunnalla oltiin selvästi SOK-kaupparyhmittymää hanakampia itsepalveluun siirtymisessä, mutta toki osuuskaupoissakin tähän asiaan herättiin.

Tiskin takaa tapahtuvan ojentamispalvelun korvaava itsepalvelu lähti Keskimaassa liikkeelle 1960-luvun alkupuolella Tikkakoskelta. Entinen osastomyymälä ja ruokalatila uudistettiin moderniksi omapalvelumyymäläksi, jossa asiakas pääsi kiertelemään hyllyjen väliin tutkimaan tuotteita, keräsi ostokset koriin ja maksoi ne kerralla kassaan.
Keski-Suomessa ei montaa vastaavaa kauppaa ollut. Tikkakoskelaiset olivatkin uuteen myymäläänsä todella tyytyväisiä, olivathan he kaupassa asioidessaan hyvin ajan aallonharjalla.

Käyttäjän Kristiina Tammitie kuva
Kristiina Tammitie
Jyväskyläläinen vapaa toimittaja kirjoitti mm. Keskimaan juhlavuoden aikana 100 tarinaa Keskimaasta. Keskimaan ajankohtaisia juttuja löydät blogin lisäksi Sinun Etusi -lehdestä ja Keskimaan henkilöstölehdestä.