Skip to main content

Kukat ja kissat;  siinä pari minulle hyvin rakasta asiaa. Tosin ne kaksi sopivat todella huonosti yhteen. Kukkarakkaana ihmisenä tahtoisin sisustaa kotia erilaisin kukkasin, mutta kotonani asustaa kaksi hyvin aktiivista siamilaiskisua, joten minun täytyy miettiä aina moneen kertaan, mitä kukkaa uskallan kotiini viedä. Useasti olenkin joutunut tyytymään kukkien ihailuun työpaikallani, sillä en tahdo riskeerata kissojeni henkeä.

Olen kuitenkin löytänyt joitakin viherkasveja, jotka ovat saaneet olla kissoiltani rauhassa. Kotoani löytyy palmuvehka, kilpipiilea, anopinkieli, soihtuköynnös, aloe sekä mehitähtiä. Nämä kasvit eivät kuitenkaan ole myrkyttömiä, mutta huomasin kissoistani heti, etteivät ne lainkaan osoita kiinnostusta paksulehtisistä viherkasveja kohtaan, joten uskallan pitää näitä kasveja kotonani. Kissat ovat kuitenkin yksilöitä ja aivan varmasti joku kissa kiinnostuisi noistakin kasveista, joten varovainen täytyy olla, jos ostaa myrkyllisiä kasveja kissakotiin. Myrkyllisten kasvien osto tapahtuu aina omalla vastuulla. En itsekään uskaltaisi missään nimessä ostaa kotiini hyvin myrkyllisiä kasveja, kuten esimerkiksi köynnösvehkaa.

Turvallisia valintoja kissakotiin olisivat mm. rönsyliljat, saint pauliat, joulukaktukset, perhoskämmekät, maijat sekä pullojukat. Pullojukassa tosin on hyvin heinämäiset lehdet ja moni kissa kiinnostuukin syömään heinämäisiä kasveja. Näin kävi kerran myös meillä, kun kissaneiti oli yöllä päättänyt nakerrella pullojukan lehtiä ja samalla tiputtanut koko kukkaruukun lattialle. Aamun sai siis aloittaa imuroimalla ja kukkakin lensi saman tien roskikseen. Kissakodissa, jossa on kukkia, täytyykin aina varautua siihen että kukkaruukut voivat olla milloin tahansa lattialla kissojen innostuessa riehumaan. Tämänkin olen kokenut useampaan otteeseen. Eräänäkin päivänä töistä tullessa oli suosikkiruukkuni ja –kukkani lattialla – molemmat hajonneina. Mutta luovuttaa en aio, kodissani tulee olemaan sekä kissat että kasvit. Olenkin keksinyt muutamia keinoja miten saisin kotiini enemmän kasveja kissoiltani suojaan. Olen sijoittanut yhden kasvin amppeliin jonne kissat eivät yletä. Myös lyhdyt ovat oivallisia ja niiden sisään voi laittaa sekä ruukku- että leikkokukkia. Kissoille kannattaa myös kasvattaa niille tarkoitettua ruohoa. Kun sitä on saatavilla, kissat eivät kiinnostu välttämättä viherkasveista.

On olemassa joitakin todella myrkyllisiä kasveja jotka kissakodissa kannattaa unohtaa kokonaan ja tyytyä ihailemaan niitä toisaalla. Ruukkukukista erittäin myrkyllisiä ovat sipulikasvit kuten amaryllis, tulppaanit, liljat ja narsissit, sekä tulilatva, azalea, kirjovehkat, syklaami, joulutähti, muratti, jouluruusu ja käpypalmu. Jouluna kuitenkin tahdon nauttia hyasintin tuoksusta ja olenkin laittanut hyasintin lyhdyn sisälle kissoilta turvaan. Onneksi kissani eivät osaa avata vielä lyhtyä, vaikka jääkaapin toinen osaakin! Jos kasvien osto lemmikkikotiin mietityttää voit tulla meille Mestarin Kukkaan kyselemään vinkkejä ja neuvoja. Minä etenkin vastaan ja juttelen mielelläni kissoista ja tietenkin niistä kasveista. 

Niina Malmberg

Kirjoittaja Niina Malmberg

Lisää kirjoittajalta Niina Malmberg