Skip to main content

Toistakymmentä astetta pakkasta ja pureva viima eivät tunnu missään, kun Keskimaan freestyle -koululaiset ottavat Laajavuoren uudistetussa KumpareLaaksossa ilon irti laskemisesta.

– Halusin oppia tekemään temppuja rinteessä, kun pelkkä laskettelu on tylsää, 8-vuotias Pyry Kykkänen perustelee osallistumistaan Keskimaan freestyle -kouluun.

2-vuotiaasta lähtien rinteissä viihtynyt Pyry oli mukana Jyväskylän Freestyleseuran 6-13-vuotiaille suunnatussa freestyle-koulussa viime talvenakin.
– Kumpareissa laskeminen on kaikista kivointa, hän tietää.

Samaa mieltä ovat Pyryn freestylekaverit.
– Ihan parasta. Pääsee oppimaan kaikkia mahtavia temppuja ja saa uusia kavereita, poikakolmikko kehaisee odottaessaan laskuvuoroaan junnuille rakennetun kumpareikon päällä.

KumpareLaakson uudistusten myötä junioreiden harjoittelu on tänä talvena entistä monipuolisempaa.
– Uuden parikumpareikon lähtöportilta starttaaminen on lapsista erityisen jännää, Jyväskylän Freestyleseuran puheenjohtaja Timo Kaisla kertoo.
– Erityisen hienoa on nähdä, miten suurta kehitystä lasten taidoissa tapahtuu kauden aikana, junnuja valmentava Ivan Peshev jatkaa.

Liikuttamista ja kasvattamista

Keskimaa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa Freestyleseuran freestyle-koulun menossa mukana.
– Keskimaa on meille hyvä kumppani, jonka kanssa jaamme samanlaisen arvopohjan. Haluamme auttaa lapsia hyvän harrastuksen pariin. Tärkein asia ei ole kilpaileminen, vaan yhdessä liikkumaan kannustava harrastus, jossa jokainen voi kehittyä omien taitojensa ja tasonsa mukaisesti. Toiminnassamme on kilpailumenestyksen sijasta etusijalla paitsi liikunnalliset, myös kasvatukselliset, muun muassa avoimuutta ja suvaitsevaisuutta korostavat arvot, Timo kuvailee.

Lajin pariin tullaan freestyle-koulun kautta sen jälkeen, kun laskemisen perusteet ovat hallussa.
– Valmentajina toimivat pidemmälle lajin parissa kehittyneet 16-22-vuotiaat laskijat. Valmentaminen on osa heidän urheilijan polkuaan, kasvattaen vastuuta ja esiintymiskokemusta.

Kahden tai kolmen freestyle-koulukauden jälkeen harrastusta voi jatkaa seuran eri tasoisissa freeski- ja kumparetiimeissä. Taidokkaimmat etenevät urheiluakatemian kautta kansallisille ja kansainvälisille areenoille.

Ensi vuonna maakuntaan

Tänä talvena Keskimaan freestyle -koulussa on mukana Laajavuoressa 60 ja Himoksella 10 lasta. Kauteen mahtuu 10 kaksituntista valmennuskertaa.

– Lajin kiinnostavuudesta kertoo se, että emme saaneet kaikkia halukkaita mahtumaan mukaan. Ensi vuonna pyrimme lisäämään valmentajien määrää sekä laajentamaan toimintaa maakunnassa. Laajavuoren ja Himoksen lisäksi suunnitelmissa on käynnistää freestyle-koulut muun muassa Saarijärven Paavonrinteillä, Äänekosken Äänemäessä sekä Hankasalmen Häkärinteiteillä, Timo Kaisla kertoo.  

Valmentajat Ivan Peshev ja Petri Laaksonen kertaavat säännöt ennen kuin lähdetään laskemaan.

– Pääsee tekemään temppuja, pojat perustelevat freestyle-kiinnostustaan.

– Pääsee tekemään temppuja, pojat perustelevat freestyle-kiinnostustaan.

Freestyle-koulu sopii junioreille, joilla on jo laskemisen perustaidot hallussa. Laskuvuorossa Lauri Mustikkamaa.

Freestyle-koulu sopii junioreille, joilla on jo laskemisen perustaidot hallussa. Laskuvuorossa Lauri Mustikkamaa.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie