Skip to main content

Kalaa maakunnan vesistöistä – kuhafileen menekki vahvassa kasvussa

Tiesitkö, että Keskimaan palvelutoreille tulee merkittävä määrä järvikaloista paikallisista vesistöistä? Olemme tehneet paikallisten kalastajien kanssa yhteistyötä pitkän aikaa ja viime vuosien aikana on pyritty syventämään yhteistyötä varmistaaksemme hyvän saatavuuden paikallisesta järvikalasta. Vielä on paljon tekemistä, jotta saadaan entisestään nopeutettua kalan matkaa myymälän palvelutoreille, mutta hyviä kokemuksia on kertynyt paljon viime vuosien aikana.

Keskimaalla on 13 palvelutoria eri puolilla maakuntaa ja 15 yhteistyökalastajaa. Suurin volyymi on Prisma Seppälän palvelutiskillä. Palvelutiskin volyymistä liki puolet kaupankäynnistä muodostuu tuoreen kalan ja eri jalosteiden osuudesta. Paikallista järvikalaa ei pääosin ole tarjolla muutoin, kuin palvelutorilla. Prisma Seppälään toimitetaan paljon paikallisia kaloja pohjoisesta Keski-Suomesta, esim. Pihtiputaalta tulee isoja määriä kuhaa.

Kaikki paikallinen järvikala myydään Prisma Seppälässä palvelutorilta. Kokonaisena myytävistä kaloista paikallisen järvikalan osuus kokonaisuudesta on n. 40%. Ehdoton kestosuosikki on paikallinen muikku, jota saadaan alueen vesistöistä kesät talvet. Fileistä puolestaan suosituin on kuhafilee.

Tilanne kalan saatavuuden osalta luonnollisestikin vaihtelee, mutta meillä on ollut varsin hyvä saatavuus paikallisissa järvikaloissa. Tiettyinä ajankohtina, kuten ennen jäiden tuloa ja niiden lähtiessä, on saatavuudessa tietenkin katkoja. Kotimaisella ja erityisesti paikallisella järvikalalla on kova kysyntä. Kasvua tuoreessa, palvelutorilla myydyssä kalassa meillä on volyymissä n. 13% ja kokonaisena myytävillä järvikaloilla kasvu on siihen nähden tuplasti suurempi. Fileetuotteilla kasvu on jopa kolminkertainen. Erityisesti läheltä pyydetty ja paikallisesti fileoitu kuhafilee on ehdoton hitti, joka onkin tuplannut myynnin edelliseen vuoteen. Kalan käsittely osaamista ei löydy joka taloudesta, joka tekeekin fileestä kaupallisesti tärkeän tuotteen järvikaloissa.

Keski-Suomen järvissä on kalaa niin paljon, että sitä ei kalastamalla saa loppumaan. Kalakannat pysyvät terveenä, kun kalastetaan aktiivisesti. Erilaiset viranomaisten asettamat säädökset hankaloittavat ammattikalastamista ja tuotteiden käsittelyä. Myös logistiikka on oma taiteenlajinsa. Molemminpuolinen yhteistyö on varmistanut paikallisten kalastajien kanssa työskentelyn sujuvuuden. Kalasta joutuu joskus maksamaan vähän ylihintaa, jotta sitä saisi myös niinä aikoina kun siitä on pulaa. Tasainen taksa ja varmat kaupat ovat avain siihen, että kalastaja tuo koko saaliin kaupalle. Jos takaovella aletaan valitsemaan, että tuon otan, mutta tuota en, menee helposti hyvä yhteistyö karille ja saatavuus kärsii. Ostamme kalastajilta kaiken sen, mitä he meille tuovat. Hinnat sovitaan taustalla kuntoon pidemmiksi jaksoiksi ja myyntihinta elää tasapainottaakseen menekkiä. Myös paikallisella kalankäsittelytaidoilla ja -tiloilla on tärkeä rooli. Kaikilla kalastajille ei ole tiloja, joissa he voisivat käsitellä tai fileoida kaloja. Mikäli kaupalla on tarjota tähän tilat ja osaaminen, niin se myös helpottaa yhteistyötä. Järvikala on tällä hetkellä kovassa suosiossa, kunhan hintataso on kohtuullinen ja tuoreus on huippuluokkaa.

Mikko Junttila

Kirjoittaja Mikko Junttila

Lisää kirjoittajalta Mikko Junttila