Skip to main content

Keskimaa tarjoaa toimialueensa pienille ja suurille elintarvikealan yrityksille suoran väylän keskisuomalaisten ruokapöytiin. Ruokaa läheltäsi -tapahtumassa lähituottajat pääsevät esittelemään tuotteitaan useissa Keskimaan toimipaikoissa, laajalla kattauksella. Päätapahtumapaikassa Seppälän Prismassa on tänä viikonloppuna mukana yli 40 lähituottajaa.

img_7745.jpg
Kangasniemeläinen Vavesaaren tila toi esittelypöydälle tällä viikolla Keskimaan Prismoihin ja Mestarin Herkkuun myyntiin tulleet alkoholittomat kuohuviinit.
– Ajatus kuohareista on itänyt mielessämme jo yli vuoden ajan, ja nyt olemme saaneet ensimmäiset pullot Keskimaan hyllyille. Juomissa käytetty mansikka ja raparperi on viljelty omalla luomutilallamme, Taina Laitinen kertoi.

img_7807.jpg
Ruokaa läheltäsi -tapahtumassa on mukana myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun hanke, jonka tavoitteena on kehittää ja edistää Keski-Suomen ruokaketjun toimintaa, maaseudun yrittäjyyttä ja imagoa.
– Kaupan rooli alueellisessa ruokaketjussa on äärimmäisen tärkeä. Kaikilla tuottajilla ei ole suoramyyntiä, joten yhteistyön kehittäminen kaupan kanssa voi olla toiminnan kannalta aivan kynnyskysymys. Keskimaa on mukana meidän hanketapahtumissamme ja toivomme saavamme Keskimaasta myös tuomarin myöhemmin tänä vuonna järjestämäämme Artesaaniruoan SM-kilpailuun, hankkeen projektisihteeri Piia Kykkänen totesi.

img_7758.jpg
Säilyke Herttuan tuotteita esitteli Eeva-Maija Lindqvist.
– Säilyke Herttua valmistaa erilaisia lihasäilykkeitä ja paisteja. Esimerkiksi Pohjoisahon tilan viljapossusta tehdystä säilykkeestä syntyvät hetkessä maukkaat pihvit. Kyse on todellisesta lähiruoasta, kun raaka-aine tulee Laukaasta ja jalostus tapahtuu Uuraisilla.

img_7765.jpg
–Tuntuu tavattoman hienolta, että osuuskauppa edistää oman maakuntansa osaamista ja nostaa esiin paikallisia tuotteita, Jukolan Juuston juustomestari Markku Liias kiitteli.

img_7752.jpg
Markku Leppänen ja Hilkka Sinisalo maistelivat Ylä-Porkkalan tilan mansikka-raparperimehua.
– Täällä Prismassa on ymmärtääksemme laajalti tarjolla lähituotteita. Meidän on tosin vaikea verrata, kun ei tule muualla edes käytyä. Mielellään suosimme paikallisia tuotteita ja on hyvä, että niitä nostetaan esiin, pariskunta kommentoi.

img_7811.jpg
Foodin on jyväskyläläinen, Seppälän Prisman naapurissa Alasinkadulla toimiva perheyritys, joka maahantuo ja valmistaa luomuelintarvikkeita ja superfoodeja. Toiminnan kulmakiviä ovat paitsi laadukkaat ja puhtaat raaka-aineet, myös eettisyys ja kestävä kehitys.
– Meidän tuotteita löytyy Keskimaan ohella S-ryhmän kaupoista ihan ympäri Suomea.

img_7771.jpg
Sari Malmberg kertoi olevansa enemmän kahvi-ihmisiä, mutta Suvi Ahosen tarjoilema Teeleidin tee maistui hänen mielestään hyvältä.
– Ilahduttavan moni on ottanut teepaketin matkaansa. Pöytää saadaan täyttää koko ajan, ihan niin kuin messuilla oltaisiin. Todella mielellään lähdettiin mukaan tällaiseen tapahtumaan, Teeleidin yrittäjä Anne Savela kommentoi.

img_7786.jpg
Aino ja Tarmo Moisio pysähtyivät Tiituspohjan Palvarin makkaratiskin äärelle.
– Tykätään kovasti Palvarin tuotteista ja muutenkin kannatetaan lähituotteita. On todella hienoa, että Keskimaa nostaa niitä esiin valikoimissaan ja markkinoinnissaan, he kiittelivät.
Tiituspohjan Palvarin yrittäjä Helvi Pohjanpalo on samaa mieltä.

img_7815.jpg
Ylä-Porkkalan tilan mehut kuuluvat Keskimaan kaikkien päivittäistavarakauppojen valikoimiin. Lisäksi koskenpääläistä mehua tarjoillaan muun muassa Solo Sokos Hotel Paviljongin aamiaisella.

img_7779.jpg
Sirpa Järvinen esitteli Elosen leipomon uusia naposteluleipiä.
– Nämä uutuudet tulivat kauppoihin vasta vähän aikaa sitten, mutta yllättävän moni on ne jo omasta kaupastaan löytänyt. Suosikki näyttää olevan valkosipuli-pesto-naposteluleipä.

img_7798.jpg
Salme ja Kari Sahlberg toivoivat, että paikalliset tuotteet nostettaisiin Prismassa paremmin esille. Niinpä pariskunta ilahtui kovasti kuullessaan, että jatkossa kaikkiin lähituotteisiin tulee Keskimaan kaupoissa “Ruokaa läheltäsi” -hyllynreunamerkintä.
– Onpa hyvä uutinen. Tiedämme, että täällä on paljon paikallisia elintarvikkeita, mutta ne hukkuvat helposti muiden tuotteiden sekaan.
Sahlbergit mainitsivat omiksi suosikeikseen muun muassa lähileipomot, ykkösenä Mannisen Kotileipomo Konnevedeltä.

img_7802.jpg
– Tsaarin salaatinkastikkeet valmistetaan Saarijärvellä, mutta sitä ei selvästikään kovin moni Prisman asiakas näytä tietävän. Siksi onkin tosi kiva, että järjestetään tällaisia lähiruokatapahtumia, joissa tietoisuutta voidaan kasvattaa, Mea Johansson totesi.

img_7782.jpg
Prisman leipäosastolla pääsi maistelemaan useampien paikallisten leipomoiden tuotteita. Asiakkaat tunnistavat paikalliset leipomot hyvin, mutta erityisesti uutuuksiin tutustumista esittely helpottaa.
– Yli 100 vuotta toimineelta Ruthin leipomolta Prismaan tulee lämmintä leipää arkisin kaksi kertaa päivässä. Usein leipäpaketti on vielä kuuma, kun se on täällä myynnissä, Maire Mattila kertoi.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie