Skip to main content

Keskisuomalaisten makujen markkinat

Keskisuomalaiset ruokatuotteet nostettiin pääosaan Seppälän Prisman lähiruokamarkkinoilla.

Seppälän Prisman lähiruokamarkkinoilla oli mukana kolmisenkymmentä pientä ja vähän isompaakin elintarvikealan yritystä esittelemässä ja maistattamassa tuotteitaan. Keskisuomalaisten alan yritysten ohella mukana oli muutama maakuntarajan tuntumassa toimiva ruokatuottaja, muun muassa Vavesaaren tila Kangasniemeltä.

Seppälän uudessa Prismassa on tällä hetkellä myynnissä kolmisensataa paikallista tuotetta, yli 50 toimittajalta. Kesällä luku kasvaa reilusti, kun lähellä viljellyt sesonkituotteet saadaan myyntiin satokauden edetessä.

– Paikallisten tuotteiden osuus koko valikoimasta on pieni, mutta niiden merkitys on sitäkin suurempi. Asiakkaamme haluavat suosia lähiruokaa, joten sitä pitää olla tarjolla niin paljon kuin mahdollista. Pyrimme edelleen kasvattamaan lähituotteiden valikoimaa, ja kannustammekin kaikkia paikallisia elintarviketoimijoita ottamaan rohkeasti yhteyttä, Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Sami Riikola korostaa.

Lähituottajia yhteen kokoavia teemapäiviä tullaan Prismassa järjestämään jatkossakin.

– Tuote-esittelyt kiinnostavat asiakkaitamme, lisäävät paikallisten tuotteiden tunnettuutta ja myyntiä, vahvistaen alan työllisyyttä. Ilman muuta haluamme olla mukana tukemassa tällaista kehitystä, Sami toteaa.

 

hirvelän tila

Jämsän Hopsun kylällä Hirvelän tilalla on valmistettu talkkunaa oman pellon kaurasta jo 50 vuotta.

Tuotteita esiteltiin vanhan Seppälän Prisman avajaisissa vuonna 1972, ja nyt samoja makuja pääsivät maistelemaan uuden Prisman asiakkaat.

Hirvelän gluteenittomat talkkunat kuuluvat S-ryhmän valtakunnallisiin valikoimiin.

– Yhteistyö paikallisen osuuskaupan kanssa käynnistyi heti alkuvaiheessa, kun mieheni isä aloitti viljan jatkojalostuksen talkkunaksi. S-ryhmä on ollut koko ajan meidän isoin asiakas, eikä meillä ole mitään moitittavaa, Sirkka Hirvelä kiittelee.

Talkkunan valmistus sujuu pääosin isäntäpariskunnan omin voimin.

– Tarpeen tulleen aikuiset lapset ja vävypojat tulevat avuksi, Sirkka kertoo.

 

Jyväs Pakari

– Keskimaan kanssa yhteistyö sujuu jouhevasti, keskustellen ja yhdessä toimintaa kehittäen. Olemme esimerkiksi sopineet, että toimitamme uuteen Prismaan uunituoreen leipäkuorman vasta puolen päivän aikaan, jotta iltapäivän asiakkaatkin saavat ostoskärryynsä lämmintä leipää, Arsi Tiitinen Jyväs Pakarista kuvailee.

Jyväskylän Seppälänkankaalla leivotaan todellista lähileipää: jauhot leipomoon toimittaa Lievestuoreen mylly, Konneveden mylly sekä Puuppolan Aitokaura.

­– Tiedämme myös, miltä pellolta vilja on peräisin. Kaikki vilja toimitetaan myllyihin traktorimatkan päästä.

 

Nykä-mummon perunapiirakka

Christine Kauhanen leipoo miehensä kanssa Säynätsalossa joka päivä maanantaista lauantaihin 500-1000 peruna- ja riisipiirakkaa. Nykä-mummon piirakat tehdään Christinen miehen isoäidin reseptillä.

­– Niistä 97 prosenttia myydään Keskimaan kaupoissa. Ensimmäiseksi piirakkamme tulivat myyntiin Säynätsalon S-marketiin. Uusin myyntipaikka on Seppälän uusi Prisma, Christine kuvailee.

– Olemme onnellisesti naimisissa Keskimaan kanssa, emmekä halua asiakkaaksemme ketään muuta sotkemaan hyvää liittoa. Olemme jo ottaneet töihin yhden työntekijän ja toisen palkkaaminen on hyvin lähellä.

 

Komppa-Seppälän luomutila

Korpilahtelainen Komppa-Seppälän luomutila on saanut viime aikoina paljon mainetta ja kunniaa noustuaan JärkiSärki-kalasäilykkeellään Vuoden 2016 Suomalainen elintarvike-kilpailun finaaliin.

– Hunajaa olemme tuottaneet jo 30 vuotta ja särki-säilykkeitä vasta vuoden verran. Emme todellakaan uskoneet, että kalasäilykkeet lähtevät näin vauhdikkaasti liikkeelle, kuvailee tilaa emännöivä Marja Komppa.

 

Palokan Perinneleipurit

Palokan Perinneleipurit on tuttu leipomo ainakin kaikille Jyväskylän seudulla Keskimaan kaupoissa asioiville ihmisille.

– Todella hienoa päästä mukaan Prisman lähiruokamarkkinoille. Tuotteemme ovat kyllä jo ennestään tuttuja suurimmalle osalle asiakkaista, sillä Seppälän Prisma on tärkein myyntipaikkamme. Toimitamme tänne kymmenkuntaa eri tuotetta, joka toinen päivä, Ilona Kärkkäinen kuvailee.

 

Tiituspohjan Palvari

Annikki Liimatainen asioi Tiituspohjan Palvarin esittelypöydän äärellä.

– Lehdestä luin Lähiruokamarkkinoista ja lähdin ihan varta vasten käymään. Suosin paikallisia tuotteita, joten kannatan ehdottomasti tällaisia tapahtumia.

Palvarin tiskin takana asiakkaita palvellut Satu Riittinen oli myös ihastunut markkinameininkiin.

– Väkeä on kuin Vilkkilässä kissoja ja kauppa käy. Juuri tällaista pitäisi kaupanteon aina olla. On todella upeaa, että Keskimaa nostaa paikallisia elintarviketoimittajia näin hienosti esiin.

 

Tukkutalo

Jyväskylän Keljonkankaalla toimiva Tukkutalo toimittaa Keskimaan kauppoihin juureksia, vihanneksia ja hedelmiä, ABC-liikennemyymälöihin ja ravintoloihin myös salaatteja ja raasteita.

­– Tukkutalossa pakatut tuotteet tunnistaa kaupassa Talon-etiketeistä. Näitä ostamalla työllistää paikallisia ihmisiä, vaikka itse tuote olisikin kaukaa tullut hedelmä. Meiltä tuotteet tulevat kauppaan 1-3 päivää tavanomaista tuoreempina, Henna Simppanen esittelee.

 

 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie