Skip to main content

Reilu 4 vuotta sitten syntyi ajatus lähteä jalostamaan Leivonmäellä Jukolan maitotilan omasta maidosta juustoa. Jukolan maitotilaa kolmannessa polvessa isännöivän veljeni Pertin kanssa mietittiin, miten oman tilan maidolle voisi saada lisäarvoa. Pohdintaa helpotti nelostien varressa tyhjillään ollut yritystalo, jossa tilaa oli tyhjillään.

Entä mitä tuotetta voisi lähteä tekemään, jota kukaan muu ei valmista? Olin aikaisemmin töissäni Kanadassa päässyt tutustumaan loistaviin Pohjois-Amerikkalaisiin cheddareihin, joiden tietotaidon englantilaiset aikoinaan veivät Amerikkaan. Hyvin nopeasti oli myös selvää, että aloitamme perinteisesti käsityönä valmistamaan artesaanicheddaria. Tästä alkoi Suomalaisen aidon ja rehellisen cheddarin tarina.

Keskimaan kanssa yhteistyöhön

Ensimmäisenä tavoitteena oli tehdä parasta cheddaria mitä Suomesta löytyy ja tehdä siitä persoonallinen, meidännäköinen brändi.

Lähituottajana oli ensiarvoisen tärkeää löytää kumppani omasta maakunnasta. Keskimaa näytti meille vihreää valoa alusta lähtien ja kannusti näin yritystoimintaamme eteenpäin. Näin Aito Cheddarit saatiin Keskimaan isoimpien myymälöiden hyllyille heti ensimmäisten juustojen kypsyttyä.

Oli todella upeaa saada Keskimaa ensimmäisenä sopimuskumppaniksi ja yhteistyö on sujunut alusta asti loistavasti ja nyt tuotteet löytyvätkin kaikista maakunnan S-kaupoista.

Keskimaan kautta pääsimme levittäytymään omaan maakuntaan ja tämä auttoi pääsyä myös edelleen valtakunnallisille markkinoille. Tätä nykyä Jukolan juustoja saa kaikista S-kaupoista ympäri Suomea.
Keskimaan ravintolatkin, esimerkiksi Jalo kitchen & lounge, Green Egg sekä Paviljonki Ravintolat, luottavat juustojemme aitoon makuun.

Työtä sydämellä

Tuotanto on neljän vuoden aikana kymmenkertaistunut ja Aito Cheddar on palkittu Suomen parhaana. Valmistus tapahtuu päivässä, mutta kypsytys kestää nelisen kuukautta. Aitoon Cheddariin tarvitaan Jukolan lehmien aamumaidon lisäksi vain hapatetta, juoksutetta, luonnonmukaista väriainetta sekä ripaus suolaa. Lisäksi tarvitaan intohimoa, ammattitaitoa ja kovaa työtä.
Aito Cheddar on meidän persoonallinen brändi, jonka tekemisessä on paljon aikaa, vaivaa ja tunnetta mukana.

Tunne yhdistää myös Aidon Cheddarin ympärille rakentunutta Jukolan heimoa, joka koostuu muun muassa keittiömestareista ja ruokabloggareista.
Meidän tavoin Jukolan heimoon kuuluvat tekevät työtään sydämellä.

Cheddar on maailman tunnetuin juusto, mutta Suomessa sitä ei juurikaan ole aiemmin tehty. Tavoitteenamme on nostaa tuotteemme Suomen myydyimmäksi Cheddariksi.

Markku Liias
Kirjoittaja on Jukolan Juuston juustomestari ja toimitusjohtaja.

Lue lisää Keskimaan yhteistyöstä lähituottajien kanssa https://iloauttaa.fi/lahiruoka/

Jukolan juusto somessa:
https://twitter.com/Jukolanjuusto
https://www.facebook.com/jukolanjuusto/
https://www.jukolanjuusto.fi/

Keskimaa

Kirjoittaja Keskimaa

Lisää kirjoittajalta Keskimaa