Skip to main content

Osuuskauppa Keskimaan ravintoloiden, hotellien ja ABC-liikennemyymälöiden henkilökunta auttaa Prismojen, S-marketien ja Sale-myymälöiden henkilökuntaa. “Päivästä ja kollegojen avusta jäi todella kiitollinen olo”, toteaa Jämsän S-marketpäällikkö Tiina Hyytiäinen.

Jyväskylän keskustan ravintoloiden, hotellien, Sokoksen ja ABC-liikennemyymälöiden henkilökuntaa on auttamassa vähittäistavarakaupoissa ympäri maakuntaa. Useat kymmenet työntekijät ovat vapaaehtoisesti ilmoittautuneet kiireavuksi sinne, missä apua kipeimmin tarvitaan.

Tiistaina 17. maaliskuuta Jämsän S-market sai apulaisia ravintola Trattoriasta Jyväskylästä.

– Aamumme alkoi välittömästi uudessa, mutta hienossa tunnelmassa. Neljä Trattoriasta saapunutta keskimaalaista otettiin ilolla ja mielenkiinnolla vastaan työporukkamme keskuudessa, S-marketpäällikkö Tiina Hyytiäinen kertoo.

Normaalisti Jämsän S-marketissa työskentelee 32 henkilöä, mutta tällä hetkellä henkilökuntaa on sekä talvi- että sairaslomilla. Keskustan toinen vähittäistavarakauppa K-Citymarket Jämsä on remontissa, joten jo ennen koronavirustakin tilanne oli Hyytiäisen mukaan normaalista poikkeava asiakasvirtojen suhteen.

– Kun tähän yhtälöön lisää lisääntyneen tavaramäärän, tulivat apukädet todella tarpeeseen. Päivän aikana saimme purettua edellisenä yönä tulleet tuotteet hyllyihin ja valmisteltua varastotilan ensi yönä tulevaa vielä isompaa kuormaa varten.

– Oli mahtavaa nähdä kuinka innoissaan Trattorian väki oli esimerkiksi maito- ja pakastetuotteiden hyllyttämisestä – heille tämä oli täysin uutta. Kaiken kaikkiaan päivästä ja kollegojen avusta jäi todella kiitollinen, hyvä olo. Odotan innolla huomista, jolloin saamme ravintola Revolutionin kollegoita apukäsiksi, Hyytiäinen iloitsee.

Kimppakyydillä Keuruulle ja Petäjävedelle kiireavuksi

Trattorian lisäksi muun muassa yökerho Bran, ravintola Green Eggin ja Sokoksen henkilökuntaa on ollut auttamassa market-puolen kollegoita tiistain aikana.

– Kartoitimme toimialat ylittävää auttamista jo hyvissä ajoin. Olin silti positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka paljon henkilökunnastamme ilmoittautui avuksi jo heti maanantain aikana, kehityspäällikkö Juha Mujunen Keskimaalta toteaa.

– Ilmoittautujia tulee koko ajan lisää. He ovat valmiita siirtämään työnsä toisiin toimipaikkoihin. Esimerkiksi Sokokselta on tänään tiistaina ollut kymmenen henkilöä työskentelemässä kolmessa Prismassamme. Samoin yökerho Brasta ajaa tästä päivästä lähtien muutama henkilö Keuruulle S-marketiin ja samalla kimppakyydillä kulkee yksi työntekijä Petäjäveden S-marketiin seuraavan puolentoista viikon ajan, Mujunen kertoo.

ABC-liikennemyymälöiden henkilökuntaa on ollut tiistaina auttamassa työkavereita Joutsan, Muuramen, Palokan, Pihtiputaan, Viitasaaren ja Vaajakosken S-marketeissa sekä Keljon Prismassa.

Yhteistoimintaneuvottelut eivät tarkoita suoraan irtisanomisia

Koronaviruspandemia vaikuttaa Keski-Suomessa tällä hetkellä erityisesti matkailu- ja ravitsemistoimialaan. Ravintoloiden ja hotellien asiakasmäärät ovat vähentyneet täysin poikkeuksellisesti, ja arvion mukaan tilanne tulee vaikeutumaan edelleen tulevina viikkoina. Sen sijaan kaupan alalla apukäsille on tarvetta, sillä osa henkilökunnasta on hoitamassa lapsia koulujen sulkeuduttua tai on sairaslomalla.

Maanantaina 16. maaliskuuta Osuuskauppa Keskimaa käynnisti yhteistoimintaneuvottelut, joiden kohteena ovat majoitus- ja ravitsemuskaupan, polttoneste- ja liikennekaupan, Prisma Seppälän Parturi-Kampaamon, Kodin Terran ja Kauppakeskus Sokoksen työntekijät. Lomauttamisuhan alla arvioidaan olevan 724 työntekijää.

– Haluamme varmistaa keskimaalaisten työllistymisen tilanteessa, missä toisaalta asiakkaat kaikkoavat ja toisaalla asiakkaita on normaalia enemmän. Pohdimme päivittäin kaikkien toimialojemme edustajien kanssa konkreettisia toimenpiteitä siihen, miten pystymme takaamaan työvoimaa sinne, missä sitä eniten tarvitaan, sekä huomioimaan tuotteiden saatavuuteen, ruuhkahuippuihin ja aukioloaikoihin liittyvät yksityiskohdat, Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä kertoo.

– Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tarvitaan jokaisen ammattitaitoa, aktiivisuutta ja apua. Tilanne elää päivittäin, Määttä jatkaa.

 

Mistä on kyse: Toimialarajat ylittävää auttamista

  • Koronaviruspandemia vaikuttaa Keski-Suomessa tällä hetkellä erityisesti matkailu- ja ravitsemistoimialaan.
  • Ravintoloiden ja hotellien asiakasmäärät ovat vähentyneet täysin poikkeuksellisesti, ja arvion mukaan tilanne tulee vaikeutumaan edelleen tulevina viikkoina. Sen sijaan kaupan alalla apukäsille on tarvetta.
  • Noin 1900 henkilöä työllistävä Osuuskauppa Keskimaa ilmoitti 16.3.2020 käynnistävänsä yhteistoimintaneuvottelut, joissa lomauttamisuhan alla arvioidaan olevan 724 työntekijää.
  • Osa ravitsemus- ja matkailuliiketoiminnan henkilökunnasta työskentelee tulevina viikkoina apukäsinä Keskimaan Prismoissa, S-marketeissa ja Sale-myymälöissä.
Katja Ruokamo

Kirjoittaja Katja Ruokamo

Lisää kirjoittajalta Katja Ruokamo