Skip to main content

Sale-myymälöiden pilotissa asiakkaat ostivat lähes 3900 kiloa hedelmiä ja vihanneksia kymmenen viikon aikana. 30.3.2020 alkaen toimintamalli laajenee kaikkiin Osuuskauppa Keskimaan Prismoihin, S-marketeihin ja ABC-Marketeihin koronatilanteesta huolimatta.

Syötäväksi hyvin kelpaavat, mutta tiukkaan laatuseulaan kiinni jäävät hedelmät ja vihannekset on vuoden alusta lähtien myyty 60 sentin kilohinnalla Keskimaan Sale-myymälöissä.
– Eilisen tähdet -kokeilun tuloksena Sale-myymälöissämme on säästynyt 3 889 kiloa hedelmää ja vihannesta päätymästä biojätteeseen 10 viikon aikana. Asiakkaamme ovat nähneet kokeilun osana yhteiskunnallista keskustelua ilmastonmuutoksesta ja ruokahävikin minimoimisesta, kertoo ryhmäpäällikkö Jarkko Elola Osuuskauppa Keskimaalta.

– Käytimme pilotin tulosta, viime vuoden hedelmä- ja vihannestuotteiden hävikkilukemia ja volyymia pohjana arvioidessamme, millaisiin määriin Eilisen tähdet voisivat nousta, kun toimintamalli laajenee kolmeen Prismaamme, 25 S-marketiin ja kuuteen ABC-Marketiin. Jos Saleissa alkuvuonna tehdyn pilotin luvut toteutuvat samankaltaisina myös muissa ruokakauppaketjuissa, säästetään jopa yli 350 000 kiloa syömäkelpoisia hedelmiä ja vihanneksia, Elola jatkaa.

Vallitsevasta COVID-19-koronatilanteesta huolimatta Keskimaalla on vahva halu kehittää toimintaa jatkuvasti eteenpäin. Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Reima Loukkola toteaa, että koronatilanteessa keskitytään varmistamaan kaikkien vähittäistavarakauppojen toiminnot, mutta samanaikaisesti Keskimaa pystyy ottamaan käyttöön toimintamallien muutoksia.
– Viimeisten vuosien aikana S-ryhmä on kiristänyt hevin laatukriteereitä, joten pienikin virhe tuotteessa tekee siitä Eilisen tähden. PeeÄssän vuonna 2018 aloittamasta mallista on saatu erinomaisia tuloksia biojätteen vähentämisessä. Vastuullisuus on Keskimaan strategian keskiössä – ja se vaatii juuri tämäntyylisiä konkreettisia tekoja, Loukkola toteaa.

Spontaanisti positiivista palautetta asiakkailta

Myymälähenkilökunta käy aamuisin läpi hedelmä- ja vihanneslaatikoita ja lajittelevat joukosta tummentuneet, kolhiintuneet tai hieman pehmenneet tuotteet. Vähänkin heikkolaatuisemmat hedelmät ja vihannekset poistetaan normaalihintaisten tuotteiden joukosta, pussitetaan ja punnitaan asiakkaille valmiiksi. Eiliset tähdet sijaitsevat omalla hyllyllään myymälöissä.
– Eilisen tähdet myydään 60 sentin kilohinnalla riippumatta siitä, mitä tuotteita pussissa on. Tämä on rohkaissut asiakkaitamme kokeilemaan myös makuja, joita ei normaalisti tulisi valittua omaan ostoskoriin. Jatkossa asiakkaalla on matalampi kynnys ostaa sama eksoottisempi tuote vaikkapa täysihintaisena, kun sitä on päässyt maistamaan. Eilisen tähdet -kokeilu ei ole vaikuttanut heikentävästi muun hevin myyntiin Saleissa, Elola kertoo.

Keskimaan Sale-myymälöissä Eilisen tähdet häviävät lähes saman tien asiakkaiden ostoskärryihin, sillä parhaimmillaan hinta on vain murto-osa normaalista. Useammassa Salessa pohditaan jo biojäteastioiden määrän vähentämistä, koska Eilisen tähdet vähentävät biojätteen määrää oleellisesti. Elola toteaakin, että useissa Saleissa asiakkaat ovat jo tottuneet halpoihin hevi-tuotteisiin.
– Voi sanoa, että tästä on muodostunut jo tapa tietyillä maaseutupaikkakunnilla ja muutamissa Jyväskylän kaupunginosissa. Tammi- ja helmikuun aikana Sale-henkilökuntamme on saanut poikkeuksellisen runsaasti spontaania palautetta eri puolilla Keski-Suomea. Minulle on välittynyt kuva, että asiakkaamme ovat välittömästi ymmärtäneet miksi tämä on järkevää ympäristön kannalta. Monet hankkivat Eilisen tähtiä esimerkiksi smoothieiden raaka-aineiksi.
– Yksi näkökulma asiaan on myös se, että halvat hedelmät ja vihannekset ovat kullanarvoisia vähävaraisille lapsiperheille, Elola päättää.

Mistä on kyse?

  • Tuotteet ovat täysin käyttökelpoisia, mutta eivät täytä täysihintaisen tuotteen laatukriteereitä.
  • Tuotteet pussitetaan, punnitaan ja tarroitetaan etiketein myymälähenkilökunnan toimesta. Asiakkaan ei tarvitse punnita tuotteita.
  • 30.3.2020 alkaen Eilisen tähtiä on saatavilla kaikissa Osuuskauppa Keskimaan ruokakaupoissa: kolmessa Prismassa, 26 S-marketissa ja kuudessa ABC-Marketissa.
Katja Ruokamo

Kirjoittaja Katja Ruokamo

Lisää kirjoittajalta Katja Ruokamo