Skip to main content

Keskimaan yksi keskeisimmistä toimintaperiaatteista on vastuullisuus – kaikki syötäväksi kelpaava ylijäämäruoka yksiköistä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Jokainen paikkakunta etsii oman kuntansa vastaanottajat ja määrittelee avuntarpeen sekä pystyvyyden kuljettaa ja säilyttää elintarvikkeet asianmukaisesti.

Tähän menevät siis ne paljon puhutut hävikit, jotka vaivaavat monen mieltä.

Vastaanottaja hoitaa hakemisen ja jakelun pisteessään. Jokaisella taholla asiakkaat ovat tasa-arvoisia, ketään ei syrjitä. Näinpä jokaista avun tarvitsijaa kohdellaan tasapuolisesti ja jokainen apua tarvitseva sitä saa.
Lahjoitettavien tuotteiden säännöt ovat tiukat, ja helposti pilaantuvia tuotteita ei suositella lahjoitettaviksi, jotta ruoat olisivat turvallisia ja soveltuisivat ravinnoksi kaikille. Alkoholi- ja nikotiinituotteiden sekä äidinmaidonkorvikkeiden lahjoittaminen on kielletty.
       
Jätteet

Ruoaksi kelpaamatonjäte menee kaatopaikalle Mustankorkealle, joka kehittää koko ajan uusia tapoja tehdä jätteestäkin hyödyllistä. Muun muassa uudesta Mustankorkealla kehitetystä biokaasusta tehdään ympäristöä vähemmän rasittavaa polttoainetta sekä tuotetaan energiaa uusien ruokien tekemiseen.
Lisää biokaasusta voit lukea osoitteessa http://www.mustankorkea.fi/biokaasu/mista-on-kyse/

ABC- huoltoasemilla myytävä Eko E85 -bensiini on tullut markkinoille vuonna 2011. Suurin osa polttonesteestä on bioetanolia, jota valmistetaan mm. S-ryhmän kauppojen hävikkileivästä. Etanolin tuotanto ei aiheuta ilmakehään hiilidioksidipäästöjä ja kaiken lisäksi sen sivutuotteena syntyy rehua maatalouteen, sekä vettä.
Etanoli tuotetaan elintarviketeollisuuden alkulähteillä, joten raaka-aineiden kuljettamiseen energiaa ei mene käytännössä lainkaan.
Eko E85 on lisäksi edullisempaa kuin tavallinen, ympäristöä enemmän rasittavampi E95 bensiinistä. Lisää bensiinistä voit lukea osoitteessa https://www.abcasemat.fi/fi/abc/polttoaineet/eko-e85

Kierrätys osana vastuullisuutta

Eniten ruokia hakevat seurakunnat; Elämän leipä, helluntaiseurakunnat ja vapaaseurakunta. Heidän jakelupisteitään on ympäri Keski-Suomea.
Esimerkiksi Keuruulla vapaaseurakunta hakee joka torstai ruokaa S-marketista hyväntekeväisyyteen, ja kerran kuukaudessa Keuruun helluntaiseurakunta hakee viimeisinä käyttöpäivinä pakastettuja pakasteita jaettaviksi.
Keuruun kokoisilla paikkakunnilla ruokaa ei ole vielä kertaakaan jäänyt hävikiksi, mutta toisin on esimerkiksi vasta avatussa Seppälän Prismassa, jossa hävikiksi menee paljon; 0,5%-3% elintarvikkeista.
Elämän leipä hakee kuusi kertaa viikossa leipää, pullaa ja muita kuivatarvikkeita. Jyväskylän ruokapankki puolestaan hakee viisi kertaa viikossa kaikkea muuta paitsi leipää, vihanneksia tai hedelmiä.
Paljon kuluttavat Prismat ja muut suuret ruokakaupat toimivat vastuullisesti muullakin tavoin, kuin vain lahjoittamalla ruokaa. Vanhaksi menossa oleviin tuotteisiin reagoidaan hyvissä ajoin -30%  -kampanjoilla, mikä vähentää hävikkiä.
Vastuullisuutta ovat myös pullonpalautukset ja elektroniikan keräyspisteet, joihin asiakas voi tuoda vanhat elektroniikkalaitteensa. Näin siis myös materialisti voi olla mukana kierrättämisessä.


 

Elämän leivän työntekijät hakevat lahjoitettavaa ruokaa.
 

blank

Apua sitä tarvitseville

Ruoan jakelupisteet on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät saa kustannettua itse kaikkia tarvitsemaansa ruokia. Vähävaraiset lapsiperheet, opiskelijat ja eläkeläiset ovat yleisimpiä ruoanjakelupisteissä käyviä ihmisiä.
Varsinkin vähävaraisille lapsiperheille ruokajakelut ovat usein pelastus. Ruokajakelu on kaikkein helpoin tapa auttaa vähävaraisia perheitä ja muitakin joiden rahat eivät aina riitä ruokaan.
Jos olet siis vähävaraisessa perheessä, pienituloinen opiskelija tai –eläkeläinen, jakelupisteet ovat tarkoitettu juuri sinun kaltaisillesi. Hyvävaraisille ruoanjakelut eivät kuitenkaan pääsääntöisesti ole suunnattu, sillä ottamasi leipäpussi saattaa olla jollekin se ainoa ruoka. Voit käydä minimoimassa hävikkiä kaupassa.

blank

Anni Virta

Kirjoittaja Anni Virta

Lisää kirjoittajalta Anni Virta