Skip to main content

Jyväskylän Kävelykadun varrella sijaitseva Coffee House sulkeutui vapun jälkeen. Paikalle avataan myöhemmin toukokuussa VENN.
Coffee House rantautti aikoinaan kahvilakulttuurin Jyväskylään. Nyt VENN tuo kaupunkiin uusimuotoista viinibaarikulttuuria.

Coffee House avattiin Jyväskylään reilut 17 vuotta sitten, joulukuun 7. päivänä vuonna 2000.

– Keskimaa oli reilua vuotta aiemmin ostanut Jyväskylän Työväenyhdistyksen omistaman Jyväskylän Teatteriravintolat Oy:n liiketoiminnan Alvar Aallon suunnittelemassa työnväentalossa sekä sen viereisessä liiketilassa. Jyväskylän parhaalla ravintolan liikepaikalla uudistukset koskivat koko toimintaa, Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Pasi Kunelius taustoittaa.

Keskimaa avasi tiloihin kosmopoliitiksi kuvaillun ravintolamaailman. Katutasoon tuli Coffee House ja Memphis, jonka paikalle avattiin vapun 2013 alla jäätävän suosituksi osoittautunut Revolution.

Coffarissa nähtiin ja näyttäydyttiin

Coffee House pysyi pientä hienosäätöä lukuun ottamatta muuttumattomana liki kaksi vuosikymmentä. Kaupungissa oli selkeä tilaus kansainvälisiä tuulahduksia sekä tuotteissaan että sisustuksessaan Jyväskylään tuoneelle kahvilalle, jonka etenkin trenditietoiset aikuiset ottivat omakseen. Coffari opetti asiakkaansa nautiskelemaan erikoiskahveista, tapaamaan tuttuja ja viihtymään pidempään kahvin äärellä – mieluiten ikkunapaikalla, joka takasi näkemisen ja näkymisen. Jyväskylän yliopiston terveystieteilijöiden ainejärjestö Teko ry. kuvaili uusien opiskelijoiden oppaassaan Coffee Housea kaupungin uusimmaksi kulttuuri-ilmentymäksi.

Savuton jo vuosia ennen lakimuutosta

Coffee Housesta tuli myös yksi kaupungin suosituimmista treffipaikoista: “Se ei ole liian intiimi, vaan siellä on aina mukavasti muutakin porukkaa. Jos menee istumaan ikkunapöytään, niin tukalalla hetkellä voi keksiä puheenaihetta jostakin näkemästään asiasta tai ihmisestä”, Suomi 24-keskustelupalstalla kannustettiin treffipaikkaa kyseleviä.

– Uutta oli myös se, että Coffari oli savuton. Tupakkalaki kielsi tupakoinnin ravintoloissa muulla kuin erillisissä tupakointitiloissa monta vuotta myöhemmin ja kokonaan savuttomiksi ravintolat muuttuivat vasta vuonna 2009, kuvailee ryhmäpäällikkö Mikko Parviainen.

Uuden aika = VENN tulee

Coffarin perässä, erityisesti tällä vuosikymmenellä Jyväskylään on rantautunut useita kahviloita ja kilpailutilanne on tiukentunut jatkuvasti. Kahvilakulttuurista on tullut kaupunkilaisten arkipäivää. Niinpä Keskimaassa katsottiin, että nyt on oikea aika uudistaa liikeideaa Kävelykadun parhaalla paikalla ja luoda jälleen uutta ja erilaista – jotain sellaista, jota Jyväskylässä ei vielä ole. Tästä ajatuksesta syntyi VENN, jossa yhdistyvät ystävien kohtaaminen sekä sosiaalinen yhdessä syöminen ja juominen.

– VENN tuo Jyväskylään perinteistä poikkeavaa uudenlaista viinibaarikulttuuria. Muualla Euroopassa tällaisia ravintoloita on jo paljon, mutta meillä Suomessa tämä on vielä uutta, Pasi ja Mikko toteavat.

Kuva Coffee Housen 2-vuotissynttäreiden tarjoiluista vuodelta 2002 
Kuvat ovat Coffee Housen 2-vuotissynttäreiden tarjoiluista vuodelta 2002.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie