Skip to main content

Sitä saattaa helposti ajatella, että isossa myymälässä ei tarvitse suunnitella valaistusta, vaan isot lamput katossa riittävät oikein hyvin.

Valaistus on tärkeä osa myymälän kokonaisuutta. Ennen on ollut sellainen periaate, että on saatava paljon valotehoa ihan jokaiseen paikkaan. Nykyään pyritään saamaan miellyttävä valaistus vaihtelemalla valaistuksen määrää, joka korostaa oikeita paikkoja. Valotehon lisäksi myös värisävyt ovat tärkeä osa suunnitelmaa. Oikeat tehokkuudet yhdistettynä sopiviin värilämpötiloihin saadaan aikaan myymälään viihtyisä ja miellyttävä ostoympäristö.

Valaistuksessa valotehon lisäksi tulee ottaa huomioon energiatehokkuus. Nykyään LED-tekniikka on hyvin edistyksellistä ja olemmekin päättäneet tarttua siihen kiinteistön valaistuksessa, sekä sisällä, ulkona että kalusteissa. Tämä mahdollistaa energiaystävällisen, mutta tehokkaan valotehon, joka on myös meille kustannustehokas ylläpitää.

Myymälästä löytyy käytännössä neljää eri valaistustasoa. Kirkkaimmat kohdat ovat itse tuotteet, joiden pinnasta tulee voida mitata noin 1000 luxin valaistuksen voimakkuus, kun taas himmeimmät taustavalot ovat 300 luxin taustavaloja esimerkiksi leipäosaston katossa. Osa tiloista toteutetaan 600 luxin valoteholla, mutta pääosin myymälän valoteho on noin 800 luxia.

Asiakkaalle jotkut osat myymälästä ovat totuttua hämärämpiä, mutta itse tuotteet tulevat paremmin esille. Kun valotehot suunnitellaan järkevästi, niin tämä on myös energiataloudellista ja näin ollen on yksi avain siihen, että voimme myydä tuotteita halpuutettuun hintaan.

Olemme valinneet valaistusratkaisuissa ne toteutukset, jotka ovat mahdollisimman joustavat ja muunneltavat sekä energiaystävälliset ja kustannustehokkaat.

Terveisin,
Mikko
#testiryhmä
Prismajohtaja
Prisma Seppälä

Mikko Junttila

Kirjoittaja Mikko Junttila

Lisää kirjoittajalta Mikko Junttila