Skip to main content

Keskimaan hallinnossa pitkän ja vaikuttavan uran tehnyt Timo Kässi palkittiin lokakuussa Pellervo-seuran kultaisella Gebhard-mitalilla. Tunnustus meni oikeaan osoitteeseen, sillä Timo on henkeen ja vereen osuustoimintamies.

Timo on silminnähden hämmentynyt saamastaan tunnustuksesta. Kultainen Gebhard-mitali myönnetään vain harvoille ja valituille vaikuttavasta, valtakunnallisesta ja pitkäaikaisesta toiminnasta osuustoiminnan hyväksi.

– Tämä tuli ihan yllätyksenä. Piti oikein googlettaa tietoa mitalista ja sen saajista. Tunnustusta jaetaan harvakseltaan ja sen saajat ovat yleensä vanhempia ja ansioituneita herroja, mitalisti hymyilee.

Samalla viivalla

Onpa Timonkin osuustoiminta-cv:llä mittaa: vuodesta 1980 lähtien mukana Keskimaan hallinnossa, ensin edustajistossa, sitten hallintoneuvostossa ja vuodesta 2004 lähtien hallituksessa, jossa hän on Pellervo-seuran mukaan toiminut ”esimerkillisesti”. Kokemusta ja näkemystä alueellisista ja valtakunnallisista osuustoimintatehtävistä on kertynyt muutenkin roppakaupalla, muun muassa Metsäliitossa, Keski-Suomen Metsäkeskuksessa, Osuusteurastamo Karjaportissa, Hankkija-Maatalous Oy:ssä, Keski-Suomen Maitokunnassa, Osuuskunta Normilkissa ja Valio Oy:ssä.

– Osuustoiminnassa arvostan erityisesti demokraattisuutta. Köyhät ja rikkaat ovat samalla viivalla ja tulos käytetään kaikkien yhteiseksi hyväksi. Jokainen pääsee hyötymään eduista käytön suhteessa.

Omistajien etu

Timon hallituskausi Keskimaassa päättyy vuoden 2017 lopussa.

– Jatkuva muutos vaatii vaihdoksia myös osuuskunnan hallinnossa. Nyt on hyvä aika luopua ja antaa tilaa nuoremmalle.

Kuluneita 37 vuotta on leimannut voimakas kehittäminen.  

– Keskimaassa on pysytty kehityksen etulinjassa. On menestytty ja muututtu ajan mukana, jäsenkunnan etua ajaen ja vastuullisesti palvellen. Hyvä esimerkki on halpuuttaminen, jolla on hienosti otettu niskalenkkiä saksalaisesta kilpailijasta.
– Näiden vuosien tärkeimmäksi kehittämishankkeeksi nostan Seppälän uuden Prisman, joka pysyy jatkossakin Keskimaan lippulaivana.

Maaseudun Tulevaisuuteen Timo kirjoittaa viikoittain blogia, jossa hän on laukonut faktoja halpuuttamisesta sekä tuottajien ja kaupan vastakkainasettelusta.

– Suomalaista viljelijää luulisi kiinnostavan erittäin paljon, kuka viljelijöiden tuottaman ja jalostaman ruuan välittää kuluttajalle. Jos osuuskaupan strategia lisää kotimaisen ruuan menekkiä ja pystyy myös hinnalla kilpailemaan eurooppalaisen jättiketjun kanssa, se kertoo siitä, että täälläkin osataan käydä kauppaa tehokkaasti ja omistajien etua muistaen, maanviljelyksestä leipänsä tienannut mies bloggaa.

Hyvä draivi päällä

Keskimaan henkilökunnalle Timo antaa täyden tunnustuksen. Toimipaikat ovat hyvin hoidettuja ja palvelu ystävällistä. Hänelle omin asiointipaikka on parin sadan metrin päässä kotoa sijaitseva Uuraisten Sale, jonne asiaa tulee joskus parikin kertaa päivässä. Bonuksia kertyy mukavasti myös Palokan Prismasta, Apsilta ja Terrasta.

– Keskimaassa on hyvä draivi päällä. Marketkaupan ohella myös matkailu- ja ravitsemiskaupa sekä ABC-toimiala tekevät taloudellista tulosta, mikä on jatkuvuuden kannalta erittäin tärkeää. Haasteellisinta on käyttötavarakauppa ja Jyväskylän keskustan kaupallisten palvelujen järjestäminen kannattavasti, Timo arvioi.

Gebhard-mitali

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie