Skip to main content

Jyväskylän Seppälässä vihreä teollisuushalli kätkee sisäänsä monta tarinaa suomalaisesta kauppahistoriasta.

Saarijärveläislähtöinen 73-vuotias Lauri Heinänen on kerännyt vuosien ajan kauppatavaraa. Harrastus alkoi vanhan museoauton ostamisesta vuonna 1972, kun ajokin ympärille piti hankkia kaikenlaista sota-ajan rekvisiittaa. Kerääminen vei miehen saman tien mennessään.

– Joskus tavaralöydöstä innostuu niin, että yöunetkin menevät, Lauri Heinänen myönsi Yhteishyvän jutussa toistakymmentä vuotta sitten.

Kauppamuseo avattiin ensimmäisen kerran automuseon yhteyteen Ähtäriin. Sieltä Lauri Heinänen siirtyi harrastuksineen Uuraisille, jossa museo oli kesäisin avoinna yleisölle. Nykyään tuotteet ovat varastoituna Jyväskylässä, odottamassa aikaa, jolloin lastenlapset voivat ottaa ”museohomman” kontolleen. Kiinnostusta kuulemma löytyy, mikä ilahduttaa historian vaalijaa suuresti.

Lauri Heinänen ei edes itse tiedä, kuinka paljon tavaraa hän on kerännyt. Vuosia sitten laskennan tulos oli yli 5 000 tuotetta, mutta sen jälkeen varasto on kasvanut tuntuvasti. Elintarvikkeet, vaatteet, kengät, kodinkoneet, astiat, lelut, ruoanlaittovälineet ja muut museon tavarat ovat pääosin 1940-50-luvuilta. Kaikki ovat käyttämättömiä, suoraan kaupan hyllyiltä joko lahjoituksina saatuja tai museomiehen rahalla ostamia.

Kerran esimerkiksi kauppatavaran keräilijään otti yhteyttä vanhaa kyläkauppaa purkamassa ollut puolituttu. Hän oli löytänyt kaupan vintille kätketyn puulaatikon, sisällä 100 pakettia kahvia säännöstelyn ajalta. Ilmeisesti joku työntekijä oli laittanut kahvit parempaan talteen ja unohtanut ne sinne säännöstelyn päätyttyä. Kahvipaketit ovat nyt osa Heinäsen kauppamuseon kokoelmaa.

Kauppamuseoon on tuotteita hankittu kaikista kaupparyhmistä, mutta keräilijä ilmiselvästi sympatiseeraa eniten osuuskaupparyhmää. Selityskin löytyy: Lauri Heinäsen kiinnostus kauppatoimintaa kohtaan heräsi jo  pikkupoikana, kun hän oli Saarijärven Osuuskaupan Marjaperän myymälässä täyttämässä hyllyjä myymälänhoitajana työskennelleen isosiskonsa apuna.

Lauri Heinänen on avustanut kokoelmineen Jyväskylän Sokoksen jouluikkunan tavaroittamista. Sokoksen perinteikkään jouluikkunan teemana on tänä vuonna 100-vuotias Keskimaa. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie