Skip to main content

Keskimaa maksaa omistajilleen touko- ja kesäkuussa ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa yhteensä lähes 2,6 miljoonaa euroa. Ne tuovat tärkeää ostovoimaa maakuntaan ja puhdasta tuottoa suoraan omistajien tileille.

Ylijäämänpalautus on osuuskaupan tapa jakaa syntyviä voittovaroja omistajilleen. Keskimaassa päätös ylijäämänpalautuksesta tehdään vaaleilla valittujen edustajiston jäsenten toimesta joka vuosi erikseen. Kyse ei siis ole Bonuksen kaltaisesta jatkuvasta edusta.

Ylijäämänpalautuksen maksaminen edellyttää osuuskaupalta kannattavaa ja vakaata liiketoimintaa sekä riittävää tuloskuntoa.

Keskimaa jakaa edustajiston päätöksen mukaisesti omistajilleen kuluvan kuukauden 25. päivänä ylijäämänpalautuksena vuoden 2014 tuloksesta 20 %. Palautus on jokaiselle omistajalle noin 0,4 % hänen viime vuoden aikana Keskimaasta tekemien, Keskimaan S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä.

Edustajistossa on päätetty myös osuusmaksun koron maksamisesta. 6 % koron saavat kaikki Keskimaan omistajat, joiden osuusmaksu oli maksettu täyteen vuoden 2014 loppuun mennessä. Osuusmaksun koron maksupäivä on 25.6.2015.

Rullamerkkejä ja ostokuitteja

Keskimaassa ylijäämänpalautusta maksettiin ensimmäisen kerran vuonna 1919, ja sen jälkeen ajoittain, tuloksesta riippuen. Ainut yhtäjaksoinen palautuskausi osui vuosille 1934-1947.

Ennen sotia myymälöissä oli rullamerkkitelineet, joista asiakas sai ostoja vastaavan määrän merkkejä mahdollista palautuksen maksamista varten. 1950-luvulla siirryttiin keräämään ostokuitteja, jotka piti palauttaa osuuskaupan konttorille määräajoin. Suurin osa oli asianmukaisia, mutta joukossa oli myös sairaalalaskuja ja Alkon kuitteja. Kuittien seulominen ja laskeminen oli valtava työsarka konttorin naisille.

1960-luvun alkupuolen jälkeen ylijäämänpalautus painui unholaan yli neljännesvuosisadan ajaksi, kun voittovaroja ohjattiin palvelujen kehittämiseen ja toimipaikkaverkoston paratamiseen.

Omistajia palkitsevan rahallisen edun Keskimaa otti uudelleen käyttöön vuonna 1998, ensimmäisenä nykymuotoisena alueosuuskauppana. Sen jälkeen keskisuomalaiset osuuskauppaomistajat ovat saaneet ylimääräisen rahapotin S-Tileilleen joka vuosi, mutta palautuksen määrä on vaihdellut. Muutama vuosi sitten tehdyn linjauksen mukaisesti ylijäämänpalautukseen voidaan käyttää korkeintaan kolmannes tuloksesta. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie