Skip to main content

Keskimaan lähes kaikki toimipaikat lahjoittavat myymättä jääneitä elintarvikkeita ruoka-apuun. Eniten ruokaa lahjoitetaan joulun aikaan.

Keskimaan ruokakaupoissa hävikinhallintaan ja toimivaan tavarapeliin on satsattu hyvin tuloksin. Silti aina jotain jää myymättä senkin jälkeen, kun parasta ennen –päivättyjen sekä viimeisen käyttöpäivän tuotteiden hinta on pudotettu 30 %.

Takavuosina kaikki myymättä jääneet tuotteet jouduttiin laittamaan biojätteisiin. Pari vuotta sitten Evira kuitenkin höllensi linjaustaan ja antoi kaupalle mahdollisuuden ruokahävikin lahjoittamiseen.

Nyt Keskimaassa ruoka-avusta on tullut osa arkirutiineja. Se tarjoaa mahdollisuuden hyvän tekemiseen, ja vähentää samalla biojätteen määrää. Joutsan S-marketin päällikkö Elina Kemppainen kiteyttää asian toteamalla, että elintarvikkeiden lahjoittaminen on huippujuttu ja vastuullista toimintaa. Täysin käyttökelpoisen ruoan roskiin heittäminen on käynyt ihan sydämen päälle.

Keskimaalla on tällä hetkellä 47 yhteistyökumppania, jotka noutavat lahjoitettavat tuotteet myymälöistä ja jakavat ne eteenpäin tarvitsijoille. Yleisimmin ruoka-avun organisoinnista vastaavat paikalliset seurakunnat sekä kristillisen taustan omaavat yhdistykset. Lisäksi vapaaehtoisvoimin ruokajakelua tekevät viikoittain muun muassa SPR, työttömien yhdistykset, Kuiville pyrkivien tuki ry. sekä Facebookissa syntynyt Arkiapua Jyvässeudulle –ryhmä.

Yleisimmin lahjoitetaan tuoretuotteita, etenkin leipomotuotteita, jotka on helpoin jakaa eteenpäin. Mikäli logistiikka yhteistyökumppanin puolella toimii, lahjoituksia voidaan laajentaa myös kylmäsäilytystä tarvitseviin tuotteisiin.

Esimerkiksi Jämsänkoskella S-marketin ruoka-avun yhteistyökumppaneita ovat seurakunnan diakoniatyö sekä paikallisia asukkaita elämän eri tilanteissa tukeva riippumaton Arvo ry. Tuotteet noudetaan myymälästä joka ilta maanantaista sunnuntaihin hieman ennen sulkemisaikaa. S-marketin päällikön Minna Varjorannan mukaan myymälästä lahjoitetaan liki kaikki myymättä jääneet, syömäkelpoiset elintarvikkeet, useampi ostoskärryllinen viikossa. Vain hedelmät ja vihannekset on jätetty lahjoitusten ulkopuolelle, sillä niiden laatu on vaikea taata ja pakkaaminen veisi tolkuttomasti aikaa.

Erityisen paljon ruoka-apuun annetaan tuotteita joulun aikaan. Vähävaraisille lahjoitetaan monista myymälöistä lähes kaikki tuoretuotteet, joissa päiväykset ovat 24.-26.12. Esimerkiksi Korpilahdella, Jämsässä ja Saarijärvellä paikallisten Lions Clubien vapaaehtoiset hakevat tuotteet aattona puolen päivän maissa, kokoavat niistä ruokakassit ja jakavat ne seurakunnalta saadun listan perusteella kotioville.

Mestarin Herkun yhteistyökumppani joulun aikaan on operaatio Jouluapu. Myyntipäällikkö Miikka Mikolan mukaan tavaraa lähtee paljon ja sitä haetaan useammalla autolla aattona kello 11.30 alkaen. Jouluapu kertoo Facebookissa jakavansa vuosittain 500 erilaisia tuotteita sisältävää ruokakassia sekä yli 600 leipäkassia. Kassin voi noutaa kansalaistoiminnankeskus Mataran ala-aulasta jouluaattona kello 13.30 alkaen. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie