Skip to main content

Keskimaassa toimitusjohtajat ovat viime vuosikymmeninä vaihtuneet harvakseltaan. Vuosina 1960-2015, yhteensä 55 vuoden aikana, Keskimaassa on ollut vain neljä toimitusjohtajaa.

Tässä osuuskaupan omista julkaisuista koottuja tunnelmia Keskimaa-aikakauden alkaessa:

– Kun tulin Jyväskylään, aikamoinen pettymys oli kauppaverkosto ja ennen kaikkea henkilökunnan asenne. Ei ollut uskoa asiaan. Koulutuksesta piti aloittaa ja verkoston korjaamisesta. Mitään ei ollut tehty. Jo vuonna 1960 alkoikin toimihenkilöiden koulutus tarkoituksena lisätä myyjien ammattitaitoa. Henkilökunnan

koulutuksen lisäksi kauppojen yleisilmettä alettiin muuttaa määrätietoisesti osastomyymälöistä yleismyymälöiksi. Täytyy tunnustaa, että meikäläisellä oli alkuaikoina vähän alemmuuden tunne, kun valittiin esimerkiksi messujen ja organisaatioiden hallituksiin. Ei oikein kehdannut sanoa, että oli töissä Keskimaassa, totesi osuuskauppaa vuosina 1960-1983 Jyväskylässä johtanut Pekka Prättälä.

– Se missä on jatkuvasti työmaata, on toimipaikkakohtaisten edellytysten parantamisessa. Työmaata on ennen muuta maaseudulla ja maaseudun taajamissa, missä tuloksentekoeväät ovat tiukemmassa. On mietittävä koko ajan, että jos panostan johonkin tämän verran, mitä siitä on tuloksena. Markkinointimiehen pitää olla tänä päivänä myös laskentamies. Ei ole varaa haaskata resursseja, vaan on laskettava, että jos pannaan 100 000 markkaa likoon, mitä sillä saadaan. Olen hyvin luottavainen sen suhteen, että menestys jatkuu, mutta itsestäänselvyys se ei ole. Meidän on aina osattava rakentaa juuri niitä palveluja, joita ihmiset tarvitsevat, puntaroi Keskimaa-uransa alkutaipaleella Kalevi Liukkonen, joka johti osuuskauppaa 1983-1999.

– Olen kieltämättä yllättynyt siitä, miten vahvasti Keskimaan toimitusjohtaja on mukana maakunnan hyvinvoinnin rakentamisessa laajemminkin, kuin yksinomaan kaupan ja palvelujen alan kehittäjänä. Joudun nyt omalta osaltani kantamaan vastuuta koko maakunnan kehityksestä. Se tekee nöyräksi ja pistää kuuntelemaan ihmisiä herkällä korvalla. On ollut ilo havaita, että keskisuomalaiset tuntevat vilpitöntä ylpeyttä omasta maakunnastaan. Kotiseutu- ja maakuntarakkaus on melkoinen voimavara. Samaa fiilistä on aistittavissa myös Keskimaan sisällä. Tämä kuulostaa kliseeltä, mutta tässä talossa todellakin on havaittavissa yhteen hiileen puhaltaminen ja tekemisen meininki, vuosien 1999-2010 Keskimaa-johtaja  Kuisma Niemelä totesi esittäytyessään keskimaalaisille henkilöstölehdessä.

– Täällä on hyvää tekemisen meininkiä ja vahvaa tulevaisuudenuskoa. Keskimaa on monella mittarilla arvioiden esimerkillinen osuuskauppa, jossa asiakasomistajien palvelut ja palkitseminen ovat huipputasolla. Olen ylpeä siitä, että saan nyt omalta osaltani olla kehittämässä keskisuomalaisten omaa osuuskauppaa. Haluan innostaa ja kannustaa ympärilläni työskenteleviä ihmisiä. Työtehtävämme ovat erilaisia, mutta me kaikki keskimaalaiset olemme tekemässä samaa työtä, tuottamassa asiakasomistajillemme mahdollisimman hyviä palveluja ja etuja. Paneudumme uusien neliöiden rakentamisen sijasta enemmän perustekemiseen ja konseptien mahdollisimman hyvään toteuttamiseen. Meidän pitää saada olemassa olevista neliöistä myynnin kasvu aikaiseksi, mikä edellyttää jokaisen keskimaalaisen työpanosta, linjasi nykyinen toimitusjohtaja Antti Määttä otettuaan tehtävän vastaan elokuussa 2010. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie