Skip to main content

Keskimaassa on pitkät perinteet palvelualalle työntekijöitä kouluttavien oppilaitosten kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Keskimaan yleisimpiä ammattinimikkeitä ovat myyjä, kokki ja tarjoilija. Sujuvalla oppilaitosyhteistyöllä halutaan varmistaa, että näihin ammatteihin saadaan osaavaa väkeä myös tulevaisuudessa. Ammatillinen koulutus ja osuuskauppa toimivat yhdessä muun muassa liiketalouden (merkonomiopiskelijat), logistiikan, hius- ja kauneudenhoitoalan (kosmetologit, parturi-kampaajat) sekä tekstiili- ja vaatetusalan (vaatturit, vaatetusompelijat) kanssa.

Yhteistyön tärkein muoto on työssäoppiminen ja siihen liittyen työharjoittelupaikkojen tarjoaminen. Vuoden mittaan harjoitteluissa on Keskimaassa satoja opiskelijoita, yksinomaan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialalla vuosittain noin 120-150.

Yhteistyöhön sisältyvät myös ammattitutkintojen näytöt, vierailuluennot sekä erilaiset tapahtumat, jotka toteutetaan yhteistyössä. Esimerkiksi Sokoksen 3+1 PÄIVÄÄ –kampanjaan osallistuu tavallisesti 50-70 logistiikan ja liiketalouden opiskelijaa. Opettajat ovat yhdistäneet useita kursseja kampanjaan ja hyödyntäneet opetuksessa käytännön kokemuksia. Osa opiskelijoista on osallistunut 3+1 PÄIVÄÄ –toteutukseen useamman kerran ja joillekin on tätä kautta löytynyt myös työharjoittelupaikka Sokoksesta.

Nuorten kannalta erilaisten työssäoppimis- ja työharjoittelujaksojen merkitys tulevaisuuden työllistymistä silmällä pitäen on kasvanut vuosi vuodelta. Tätä nykyä Keskimaa rekrytoi jo lähes 90 prosenttia uusista työntekijöistään työssäoppisen kautta. Tavallisimmin urapolku etenee opiskeluun liittyvien työharjoittelujaksojen kautta kesätyöpaikkaan ja siitä edelleen vakituiseen työsuhteeseen. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie