Skip to main content

Viitasaarella toiminut Sisämaa oli yksi Keskimaahan vuoden 1984 alussa liittynyt osuuskauppa.

”Tilanne oli vaikea. Myymälöitä oli jouduttu sulkemaan ja taloustilanne oli heikko, kuten kaikissa muissakin maakunnan osuuskaupoissa, lukuunottamatta pelastavana enkelinä toiminutta Keskimaata”. Näin muisteli paikallisosuuskaupan tilannetta Sisämaan hallintoneuvoston puheenjohtaja toiminut Eero Hautsalo reilut kymmenen vuotta sitten Viitasaaren ABC:n avajaisten aikaan.

Talousahdingosta huolimatta fuusiopäätös oli vaikea. 

”Paljon käytiin kylillä keskusteluja. Mutta kun päätökset oli sitten tehty ja uusi aika alkoi, puheet laantuivat. Ihmiset näkivät, että Keskimaa alkoi investoida palveluihin voimakkaasti.”

Jälkikäteen on nähty, että koko maakunnan kattavan osuuskaupan synnyttäminen koitui koko pohjoisen Keski-Suomen parhaaksi.

”Viitasaarella ja Pihtiputaalla on sellaiset palvelut, ettei vastaavaa olisi yksin uskallettu tehdä koskaan. Patistelen aina ihmisiä miettimään vähän aikaa sitä, mihin yritykset voittonsa laittavat ja mitä palveluja kannattaa siksi käyttää”, Sisämaan jälkeen vuosikausia Keskimaan hallintoneuvostoon kuulunut Hautsalo painotti.

”Keskimaan hallinnossa oli ilo olla mukana näkemässä, mitä osuustoiminta voi parhaimmillaan olla. Keskimaan jäsenenä ei koskaan ole tarvinnut miettiä, kuka yrityksen seuraavana aamuna omistaa.”

Kuva: Osuuskauppa Sisämaan päätoimipaikka sijaitsi Viitasaaren keskustassa Keiteleen rannalla. Rakennus on purettu tänä vuonna (2015). 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie