Skip to main content

Tänä päivänä kaupan tärkeä kilpailuvaltti on hinta. Keskimaassa hintapainotteisuus korostui jo 1970-luvun alussa Minimarket-myymälöissä. Samassa sarjassa kisasivat Tukolaiset Sparit ja A-marketit sekä keskolaiset Eka-hallit.

Vuoden 1971 toisessa Keskimaa-lehdessä tehtiin selkoa uudenlaisen myymälän toimintaperiaatteista:

”Joulukuussa 1970 avasi Keskimaa Puistokatu 15:ssä siihen asti omapalveluna toimineen elintarvikemyymälänsä nyt Minimarket-tyyppiseksi muutettuna. Samoin tehtiin kolme kuukautta myöhemmin Viitaniemessä, Kisakatu 17:ssä.

Minimarket-tyypissä peruajatuksena on se, että kaikki tavarat myydään alle yleisten hintojen. Koko tavaravaraston osalta se merkitsee 5-10 % alennusta. Tästä johtuen on luottomyynnistä luovuttu ja kaikki ostokset on maksettava käteisellä. Luonnollisesti myös ostohyvitys on jäänyt pois. Myöskään kotiin toimituksia ei enää suoriteta.

Myymälän kalusto on muutettu siten, että valinta asiakkaalle muodostuu mahdollisimman helpoksi ja että kalustoon mahtuu tavaraa runsaasti esille. Tavaravalikoimaa on jonkin verran supistettu ja esimerkiksi tuore liha ja lihajalosteet myydään valmiiksi pakattuna erikokoisissa filmipakkauksissa. Toisin sanoen Minimarketissa asiakas palvelee itse itsensä ja hyötyy tästä työstänsä.

Muutaman kuukauden kokemusten perusteella voidaan Minimarket-myymälöiden todeta saaneen hyvän vastaanoton. Ostajakunta on ollut yleensä tyytyväinen näihin uudelleenjärjestelyihin, ja sitä todistaa moninkertaistuneet liikevaihdotkin. Tavaroiden halvat hinnat ja runsaus sekä selvät tavararyhmitykset ja hintaopasteet ovat miellyttäneet asiakkaita. Ostamistavassa ehkä on tapahtunut muutosta siten, että ostokerrat ovat harventuneet, mutta kerralla ostetaan enemmän.”

Nämä pienet myymälät antoivat tärkeää tietoa sekä hinta edellä kulkevan myymälän toiminnasta että asiakkaiden suhtautumisesta uudentyyppiseen kauppamuotoon. Edullinen hintataso, runsaat valikoimat ja asiakkaiden omatoiminen ostaminen olivatkin pari vuotta myöhemmin avatun Seppälän Prisman kovimpia valttikortteja, vain Minimarketteja huomattavasti suuremmassa mittakaavassa. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie