Skip to main content

Keski-Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat tehneet osuuskaupassa vuosikymmeniä kestäneen työuran. Heistä yksi on ansaittuja eläkepäiviä viettävä Martti Kirvesoja, jonka työ Keskimaassa alkoi asiapoikaharjoittelijana ja eteni vastuullisiin esimiestehtäviin.

Martti Kirvesojan ensimmäisen työpaikka oli Keskimaan Tikkakosken myymälässä syksyllä 1960. Hän oli silloin rippukouluikäinen.

”Kauppa oli jaettu liha- ja maito- sekä siirtomaaosastoon. Pitkiin valkoisiin takkeihin ja suikkalakkeihin pukeutuneet tyylikkäät myyjät kysyivät kohteliaasti, mitä rouvalle tai herralle saisi olla. Asiakas pyysi jokaisen tuotteen erikseen. Sekä tavaroiden ojennus että rahastus tapahtui tiskin ylitse.”

Maito tuli kauppaan osuusmeijerin lisäksi kahdelta maatilalta. Isännät ajoivat tonkkakuormansa hevosilla pihaan joka aamu.

”Asiakkailla oli omat hinkit mukana, joihin maitoa mitattiin suoraan isosta jäähdytysaltaasta. Se piti sekoittaa aina hyvin, jotta pinnalle noussut kerma ja pohjassa oleva kurri tasaantuivat. Liha paloiteltiin kaupassa kokonaisista ruhoista ja jauhot mitattiin isosta laarista pusseihin asiakkaan nähden.”

Asiapoikaharjoittelijan tehtävänä oli toimittaa ostokset polkupyörällä asiakkaalle, olipa kyse ruokatarvikkeista, apulannasta tai sementtisäkistä.

”Poljin joka aamu tavaroiden kanssa lentokentän rakennustyömaalle, jossa emäntä tarjosi aina tuoreita munkkeja ja mehua. Yleensäkin osuuskaupan asiapoika toivotettiin aina taloissa tervetulleeksi ja kahvia tarjottiin monessa paikassa”. 

Kuva: Henkilökuntapalaveri Muuramen S-marketissa 1980-luvulla. S-marketien ja Sale-myymälöiden aluepäällikkö Martti Kirvesoja kuvassa kolmas oikealta.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie