Skip to main content

Keskimaassa ympäristöasiat alkoivat näkyä konkreettisesti arkipäiväisessä tekemisessä 1990-luvulla.  ”Ympäristön huomioiminen korostuu kaikilla eri sektoreilla päivittäistavaramyynnistä ravintoloihin, hotelleihin ja liikenneasemiin. Monella saralla olemme olleet edelläkävijöitä”, Keskimaassa arvioitiin vuonna 1997. Samana vuonna oli esimerkiksi otettu ensimmäisenä Suomessa Shell Veturissa käyttöön autopesulinjalla veden puhdistus- ja kierrätysjärjestelmä, jätteet lajiteltiin kaikissa myymälöissä, hotelleissa ja ravintoloissa ja Prismoissa oli jo käytössä lämmöntalteenottojärjestelmät.

Ympäristönäkökulmat korostuivat entisestään seuraavalla vuosikymmenellä.

”Me Keskimaassa yritämme toimia mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavalla tavalla. Pyrimme kaikessa tavarahankinnassa varmistamaan ympäristön huomioinnin, teemme ekologisesti kestäviä valintoja, tehostamme kattavaa elinkaariajattelua, etsimme jatkuvasti uusia tapoja säästää energiaa ja parannamme jätteiden lajittelua ja kierrätystä koko ajan”, kuvailtiin Keskimaan vuonna 2008  julkaiseman Vaikuta valinnoillasi – vastuullinen kuluttaminen asiakasomistajan arjessa –oppaan alkulehdillä.

Osuuskauppa peräänkuulutti omistajiltaan samanlaista ajattelutapaa. 

”Meistä kukaan ei yksin voi muuttaa maailmaa, mutta sadan tuhannen kotitalouden yhteiset ponnistelut ympäristön ja luonnon eteen ovat varmasti vaikutuksellisia. Haluamme myös herättää keskustelua ja synnyttää pohdintaa siitä, mitä eettinen ja ekologinen kuluttaminen arkipäivässämme tarkoittaa”, Keskimaa perusteli oppaan tarpeellisuutta. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie