Skip to main content

Tulipalo on koetellut Keskimaata 100 vuoden aikana muutamaan otteeseen. Tuhoisimpia ovat olleet pääliikkeen palaminen 1930-luvun alussa sekä ravintola Ukkometson tulipalo vuonna 1981.

Kauppatoiminta Keskimaan keskustoimipaikassa Jyväskylän Asemakadun ja Kauppakadun kulmauksessa järkkyi pahemman kerran marraskuisena aamuna 1932. Tuli tuhosi myymälärakennuksen varastoineen ja kalustoineen hetkellä, jolloin varastot olivat tännä tavaraa joulusesonkia varten. Liekit pääsivät valloilleen kangasosaston lähivarastosta, viranomaisten mukaan lämmitysuunista tai sähköjohdosta.

Myynti kärsi palosta suuresti, joten uutta myymälää ryhdyttiin suunnittelemaan pikimmiten. Kivitaloa harkittiin, mutta kustannussyistä uusi kiinteistö rakennettiin kuitenkin puusta, palossa säästyneitä rakenteita hyödyntäen.

Seuraava isompi tulipalo koettiin vuonna 1955, jolloin Vesangan myymälä paloi jouluaaton aattona. Uusi tontti hankittiin, mutta myymälää ei kyläkunnalle koskaan rakennettu.

Vuoden 1956 alkupuolella liekit pääsivät valloilleen Suolahden Seurahuoneella. Uusi majoitus- ja ravintolakiinteistö oli suunnitteilla, mutta hanke raukesi, kun Keskimaa luovutti toimialueensa pohjoisosat uudelle osuuskaupalle, Osuusliike Alakeiteleelle. 

1970-luvulla tuli pääsi valloilleen pariin otteeseen Seppälässä Prisman tontilla.

Kun Rauta- ja Nouto-Prismaa rakennettiin vuonna 1977, viereinen SOK:n rautavarasto paloi maan tasalle vapun jälkeisenä päivänä. ”Rautaiset tukirakenteet olivat kuin velttoa makaronia tulen niitä korventaessa”, kuvailtiin palon vaikutusta. Uuden rautavaraston rakentaminen alkoi välittömästi palopaikan siivoamisen jälkeen ja lupien varmistuttua.

Kesällä 1979 syttyi puolestaan tuleen Prisman sähkökeskus. Silloinen Prisma-johtaja Veijo Karhula muistaa tapauksen:

”Soittelin lomalla ollessani Prismaan kysyäkseni, miten kesäkauppa on sujunut.  Puhelinkeskus ei meinannut millään vastata, ja kun linja lopulta aukesi, ihmettelin asiaa. Keskuksen hoitaja totesi, että on ollut hässäkkää tulipalon vuoksi. Hyppäsin autoon niiltä sijoiltani ja ajoin Jyväskylään tilannetta selvittämään. Onneksi tuli oli saatu nopeasti taltutettua. Savuvaurioita tuli, joskin vakuutusyhtiöiden vastatuoksut olivat niin tehokkaita, ettei vahingonkorvausvaateita tahtonut syntyä”.

Edelleen monen keskisuomalaisen muistoissa elää tulipalo marraskuun lopulta 1981, jolloin Sokos-tavaratalon yläkerrassa sijainnut Ukkometso tuhoutui. Tuli pääsi aamuyöllä valloilleen ravintolan keittiötiloista. Ravintolatilat tuhoutuivat täysin, mutta palokunnan nopean toiminnan ansiosta liekit eivät yltäneet kiinteistön alempiin kerroksiin.

Tulipalo oli syttynyt pian Keskimaan pikkujoulujen päätyttyä. Paikallinen Suur-Jyväskylä –lehti julkaisi pilanpiirroksen muutama viikko palon jälkeen; ”Ennen ne polttelevat pikkujouluissa kynttilöitä, mutta nykyisin ravintoloita”.

Uutta ravintolaa ryhdyttiin heti puuhaamaan, mutta paloturvallisuusselvityksen ja kannattavuuslaskelmien jälkeen maankuulun ravintolan taru päättyi ”ukkometson pyrstösulkien kärähtämiseen”.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie