Skip to main content

Keskimaa on monta kertaa ollut suunnannäyttäjänä sekä S-ryhmässä että laajemminkin suomalaisessa kauppatoiminnassa. Suomen ensimmäisen Prisman avaaminen Seppälään oli tästä etulinjassa toimimisesta hyvä esimerkki 1970-luvulta. Seuraavan vuosikymmenen lopulla Keskimaa kunnostautui osuuskaupan omistajien etujen ja palvelujen, muun muassa bonusjärjestelmän kehittämisessä.

2010-luvun esimerkki Keskimaan suunnannäyttäjäroolista on halpuuttaminen. Keskimaassa päivittäistavarakaupan hintoja lähdettiin alentamaan jo reilua vuotta ennen kuin S-ryhmässä löydettiin yhteinen halpuuttamislinja. Keskimaassa ei toki vielä vuoden 2013 lopulla puhuttu halpuuttamisesta, vaan arkisemmin päivittäistavaratuotteiden hintojen alentamisesta.

– Kustannustehokkuuden parantamisesta syntyneet säästöt ovat mahdollistaneet useiden menekkituotteiden hintojen laskun – asiakkaat ovat olleet kustannusjahdin suoria hyötyjiä, Keskimaan suunnalta kerrottiin tiedotteella marraskuussa 2013.

Lisää hintapudotuksia nähtiin vuonna 2014 Prismoissa ja S-marketeissa, myöhemmin myös Saleissa. Pikkuhiljaa asiakkaat alkoivat huomata hintojen alentumisen. Ankeista ajoista huolimatta päivittäistavarakauppa kääntyi Keskimaassa kasvuun.

– Halpuuttaminen käänsi sekä myynnin että asiakas- ja tavaramäärät nousuun. Keskimaa pudotti vuoden aikana yli 2 000 tuotteen hintaa, todettiin vuoden 2014 myynti- ja tulostiedotteessa.

Entä miten hintakilpailukyvystä pidetään kiinni? Näin asiaa kuvaili Keskimaan omassa henkilöstölehdessä Sari Pitkänen Laukaan S-marketista:

– Pitää olla hereillä koko ajan. Me pärjäämme hintakisassa, koska teemme peliliikkeitä tarpeen vaatiessa nopeasti. Asiakkaiden kanssa jutellaan reilusti hinnoista, heidän palautteensa otetaan huomioon ja niihin reagoidaan. Käymme säännöllisesti myös itse katsomassa kilpailijoiden hinnat.

 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie