Skip to main content

Rosso-ravintoloissa kyseltiin pari vuotta sitten asiakkailta unohtumattomimpia Rosso-muistoja. Niitä on yhteistyössä Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa koottu kirjaan, joka kertoo Rosson paikasta suomalaisten sydämissä jo viidellä vuosikymmenellä.

Jyväskyläläisten asiakkaiden kokemuksista Herkullisia kohtaamisia viideltä vuosikymmeneltä -kirjaan on tallennettu muun muassa nämä kaksi tarinaa:

Rosso oli myös nuorison suosiossa. Kun saimme rahaa, lähdimme porukalla Rossoon. Ostimme isot ihanat pizzat ja söimme paljon ketsupin ja sinapin kera kera!

Isä lupasi tarjota meille pizzat, jos kävelemme keskustaan kotoa (matka n. 8 km). Olimme veljen kanssa noin 7-vuotiaita, joten matka oli pitkä. Kun saimme pizzat eteemme, niin isä lupasi maustaa ne. Hän ruuvasi pizzamaustepurkin auki ja kaatoi koko purkillisen maustetta pizzan päälle. Onneksi ystävällinen tarjoilija toi uudet.

Ensimmäinen Rosso avattiin Lahteen vuonna 1978. Jyväskylässä Rossojen tarina alkoi oikeastaan jo vuotta aiemmin, jolloin Sokoksen taloon avattiin Kukkopoika-ravintola paikalle, jossa aiemmin olivat toimineet Homenokka- ja Grilli-ravintolat. Kukkopoika oli sekä liikeidealtaan että sisustukseltaan Rosso-ketjun suunnannäyttäjä.

Jyväskylään ensimmäinen Rosso saatiin vuonna 1985, jolloin Keskimaa osti Valiolta Meijerin baarin Kirkkopuiston kupeelta. Äänekoskelle Rosso avattiin 1986 ja Jämsään 1987. Jyväskeskuksen vuoro tuli vuonna 1994.
Alkuaikoina viranomaiset oli vaikea saada uskomaan vahtimestarittoman ravintolan kunniallisuuteen. Lähtökohtana pidettiin sitä, että ravintola tuo automaattisesti mukanaan järjestyshäiriöitä.
Rakennusmiehet eivät puolestaan tahtoneet toteuttaa suunnittelijan linjauksia: kun Rossoon piti tehdä rosoista tiiliseinää rennolla otteella, ammattilaiset pitivät sitä huonona työnä, eivätkä halunneet moista kädenjälkeä työstään jättää. Asiasta neuvoteltiin, minkä jälkeen muurarit saatiin työhön.

Kautta aikojen Rosson ykköstuote on ollut pizza. Sen lisäksi ruokalistalla on aina ollut paljon muita vaihtoehtoja, usein uutuuksia, jotka suomalaiset ovat löytäneet nimenomaan Rosson kautta. Esimerkiksi pasta tuli Rosson listoille jo hyvissä ajoin, ennen kuin siitä tuli kansallisruokaamme. Vuonna 1990 Rosso toi pitkän tuotekehityksen tuloksena asiakkailleen pannupizzan ja muutamaa vuotta myöhemmin rukiisen pizzan. Ensimmäisten joukossa ruokalistalle tulivat myös laktoosittomat ja gluteenittomat vaihtoehdot.

Tätä nykyä Keskimaalla on kolme Rossoa, joista kaksi Jyväskylässä ja yksi Jämsässä. Kirkkopuiston sekä Jämsän Rossot uudistettiin vuoden 2014 lopulla. Jyväskeskuksen Rosson remontti ajoittuu vuoden 2015 alkupuolelle. Ristorante Rosso palaa niin miljöön kuin ruokalistansa osalta takaisin italialaisille juurilleen.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie