Skip to main content

Moni jyväskyläläinen muistaa vielä kodinkoneliike HOTin.

Se avattiin näyttävästi, ison markkinointikampan saattelemana. Ensimmäisten päivien aikana asiakasmäärä nousi yli 35 000 ja avausmyynti ylitti kaikki odotukset.

Puolentoista vuoden päästä myymälä lopetettiin hiljaisesti. Kodinkonemarkkinoiden valtaus erikoisliikeketjulla floppasi alkumetreillään.

HOT oli SOK:n liiketoimintaa – ei siis Keskimaan, vaikka moni omistaja on vielä tänäkin päivänä siinä uskossa. Toki HOT liippasi läheltä Keskimaata, olihan kyse samasta kaupparyhmästä.

Jyväskylään avattiin Suomen ensimmäinen HOT Kodintekniikkaliike kesäkuussa 2000. SOK:n ja saksalaisen Brinkmann-yhtiöiden yhteisomistuksessa olleella myymäläketjulla oli tarkoitus valloittaa kaikkien isoimpien kaupunkien kodinkonemarkkinoista 15 %.

Jyväskylässä HOT toimi Kolmikulmassa osin samalla paikalla, jossa nyt sijaitsee S-market. HOTin vetäjät haistelivat avajaisten aikaan ilmassa hyviä enteitä, sillä ”kaikki menestyvät ketjut aloittavat Jyväskylästä”. Hyväksi vetoavuksi ennakoitiin sitä, että Keskimaalla oli poikkeuksellisen paljon ostoksiaan S-Etukortin piiriin uskollisesti keskittäviä omistajia. Alusta lähtien S-Etukortille kirjattujen ns. bonusostojen osuus myynnistä olikin todella korkea, noin 80 %. Myymälästä, sen hintatasosta ja näyttävistä esillepanoista tykättiin kovasti ja omistajien kokonaistarjontaa merkittävästi parantaneesta palvelusta annettiin Keskimaankin suuntaan paljon kiitosta.

Riemua ei pitkään riittänyt.

Vaikeudet alkoivat jo helmikuussa 2001, kun puolet HOTista omistanut Brinkmann ajautui selvitystilaan. SOK etsi uutta kumppania kuumeisesti, mutta tuloksia ei syntynyt. Marraskuussa tuli tieto, että Jyväskylän myymälä lopetetaan. Espoon ja Vantaan myymälöiden osalta käytiin kauppaa muiden kodinkoneketjujen kanssa, mutta Jyväskylän yksikölle ei ostajaa löytynyt. Perusteluna oli se, että liikepaikka keskustassa oli surkea, olihan kodinkonekauppa Jyväskylässä selvästi keskittymässä keskustan ulkopuolelle.

Keskimaassa toivottiin tietysti loppuun saakka, että SOK löytää uuden yhteistyökumppanin ja toiminta jatkuu. S-ryhmän sisäisessä tiedonkulussakin oli puutteita, sillä tieto Jyväskylän HOTin lopettamisesta kiiri Keskimaahan Keskisuomalaisen välityksellä.

 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie