Skip to main content

Jämsään perustettiin ensimmäinen osuuskauppa vuonna 1916. Kaupankäynti Jämsän Jokivarren Osuuskaupan nimissä alkoi seuraavan vuoden tammikuussa, kun oli ostettu Matti Järvisen kauppavarasto. Liiketila vuokrattiin toiselta yksityiskauppiaalta, Kalle Nisulalta.

Vuonna 1922 aloitettiin myynti Partalan kylällä ja vuosikymmenen lopulla kauppaa alettiin käydä myös Vaherissa, Puukkoisissa ja Juokslahdella, jossa oli ollut myös oma osuuskauppa.

Vuonna 1934 valmistui osuuskauppa-arkkitehtuurin mukainen kivinen liiketalo Jämsän keskustaan ja avattiin myymälä Hopsun kylään. Jämsänkoskelle avattiin seuraavana vuonna kolmiosastoinen

kookas sivuliike, jossa oli myös ravintola. Samaan aikaan laajennuttiin Mänttään, jossa parhaimmillaan oli kaksikin myymälää.  Kyläkauppaa tehtiin ennen sotavuosia myös Alhossa ja Koskenpäällä.  Vuonna 1939 kauppaa käytiin 13 toimipaikassa, joissa oli henkilökuntaa yhteensä noin 40. Osuuskaupan myynti oli 11 miljoonaa markkaa (vajaat neljä miljoonaa nykyeuroa) ja sen jäseninä oli runsaat 700 henkeä.

Jokivarren Osuuskaupan nimi oli muutamaa vuotta aiemmin vaihdettu, koska vanha nimi ei  kuvannut laajentunutta toimialuetta. Useista vaihtoehdoista valittiin 1930-luvun puolivälissä Osuuskauppa Seppo.

Sepolla oli vankkumaton jäsenkuntan, joka kerrytti vuodesta 1950 vuoteen 1975 myynnin reaalisesti lähes kaksinkertaiseksi. Kolmannes myynnistä tuli maatalouskaupasta.

1960-luvulla Sepossa jouduttiin karsimaan sivumyymälöitä kovin ottein, mutta seuraavalla vuosikymmenellä talous heikkeni ja tilinpäätökset jäivät tappiollisiksi. SOK:n tarkastusosasto puuttui asiaan 1980-luvun alussa ja kehotti tekemään laaja-alaisia korjausliikkeitä. Velkaantuminen

saatiin hallintaan, mutta ei tappiollista tuloskierrettä.

Sepon hallitukselle suunnitelmat maakunnallisen Keskimaan muodostamisesta tulivat suurena huojennuksena. Sulautumisesitys hyväksyttiin yksimielisesti. Osuuskauppa Seposta tuli osa Keskimaata vuoden 1984 alussa.

Keskimaa palveli pitkään Jämsässä kauppakeskus Forumissa, josta S-market siirtyi uuteen paikkaan vanhan linja-autoaseman tontille. Kun uusi myymälä kesäkuussa 2006 avattiin, se oli Keskimaan suurin S-market. Forumiin avattiin Sale-lähimyymälä, mutta se lopetettiin kannattamattomana vuoden 2011 lopussa. Forumissa Keskimaan palveluja jäi yksinään edustamaan Rosso-ravintola.

Keskimaa selvitteli 2000-luvulla mahdollisuutta rakentaa myös ABC-liikennemyymälä Jämsään 9-tien varteen, mutta jämsäläisten toiveet eivät tältä osin ole vielä täyttyneet.  

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie