Skip to main content

Seppälän Prisman avaus 22.11.1972 oli suuren luokan tapahtuma Jyväskylässä. Rakentamisen kokonaiskustannukset olivat kuusi miljoonaa markkaa, joka tuohon aikaan oli huimaavan suuri rahasumma. Kiinteistöä kuvailtiin ”ällistyttävän suureksi hehtaarihalliksi”.

– Panimme merkille, että yleisön ensi silmäykset liikkeen valtavaan kokoon olivat hämmentyneet, jotka kuitenkin nopeasti vaihtuivat ihmetykseen – jo on valinnan varaa, kuvaili Jyväskylän Ympäristölehti.

(Prisman myyntiala oli 3 500 neliötä, eli saman verran kuin tällä hetkellä on S-market Vaajalassa).

Prisman valikoimista 60 prosenttia oli ruokaa ja loput tekstiilejä, jalkineita, rakennustarvikkeita ja muuta käyttötavaraa.

Avajaisia vietettiin juhlavasti marraskuun räntäsateessa. Univormuihin pukeutunut tyttöparaati lähti linja-autoasemalta torvisoiton säestyksellä kohti Seppälää, jossa Prisman varsinaisen avaamisen suoritti maaherra Artturi Jämsén.

Täysin uudentyyppinen myymälä sai alusta pitäen keskisuomalaiset innokkaasti liikkeelle. Odotuksista kertoo se, että malttamattomimmat olivat ensimmäisenä päivänä paikan päällä jo nelisen tuntia ennen ovien avaamista. Avajaispäivänä Prismaan ehti tutustua parikymmentä tuhatta asiakasta ja 500 auton parkkipaikalla oli liikennettä ruuhkaksi asti.

Prisman kiistattomana isänä voidaan pitää Keskimaan silloista toimitusjohtajaa Pekka Prättälää. Hän ajoi Prisma-hankkeen läpi määrätietoisesti, tarkkanäköisesti yhteiskunnan muutosta ennakoiden huolimatta siitä, ettei automarkettien kannattavuuteen juuri uskottu sen enempää ryhmän sisällä kuin Jyväskylässäkään.

– Vaimon kanssa oltiin ensimmäisinä iltoina Seppälän risteyksessä katsomassa, kääntyykö Prismaan autoja. Oli helpottavaa nähdä, että sinnehän menee jatkuva autojen virta. Hyvin nopeasti nähtiin, että Prisma tulee menestymään. Sehän oli yksi niitä harvoja investointeja, joka teki voitollisen tuloksen heti ensimmäisenä täytenä vuotenaan, Pekka Prättälä kuvaili myöhemmin uransa suurinta hanketta.

– Meillä työntekijöillä oli valtava yrittämisen henki. Halusimme näyttää, että varmasti menestytään,  varsinkin kun muiden kauppojen ihmiset pitivät meitä toisen luokan kansalaisina, kun olimme kaukana peltoaukealla. Kun menestystä tuli, me koimme, että olemme saaneet sen yhdessä aikaan. Koko henkilökunta tiesi, että hyvä tulos ei ole tullut ilmaiseksi, vaan sillä työllä, jota olemme tehneet, muisteli puolestaan Prismassa pitkän työuran myyjänä tehnyt Merja Hekkala. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie