Skip to main content

Jouluaatto on monille keskimaalaisille työpäivä. Vuosi sitten Keskimaan henkilöstölehdessä kurkistettiin muutaman toimipaikan aattopäivään. Tässä juttu kokonaisuudessaan:

Jouluaattoaamun sarastaessa S-marketin ovet avataan normaaliin tapaan kello 7. Asiakkaita on harvakseltaan ensituntien aikana.

– Kymmenen maissa vilkastuu, kun ihmiset tulevat hakemaan maitoa, leipää ja muuta viime hetkellä joulupöytään hankittavaa ruokaa. Joku vasta mökille saapunut perhe saattaa ostaa enemmänkin. Kaikki ovat iloisia, kenelläkään ole kiire ja ihmiset toivottelevat hyvää joulua toisilleen, Tero Tuominiemi Karstulan S-marketista kuvailee.

Kinkkupusseja ja kuusenkynttilöitä

Tunnelmat ovat samanlaisia Palokan Prismassa.

– Aatto on edellisiin päiviin verrattuna hyvin rauhallinen, eikä juuri kukaan tule kassalle täyden ostoskärryn kanssa. Tavanomaisia ostoksia ovat kinkku- ja luumupussit, joulukuusen latvatähdet, valosarjat, hautakynttilät, joulukukat ja makeiset. Toki kassalla tapaa vielä lahjaostoksiakin tekeviä asiakkaita, jotka yleensä ovat miehiä, kertoo Jaana Nieminen.

Lähes jokainen asiakas vastaa kassalla hyvän joulun toivotuksiin.

– Ihmiset ovat iloisia ja hyväntuulisia. Joku pyytelee anteeksi, että vielä tuli kauppaan ja moni myös toteaa, että kohtahan tekin jo pääsette joulun viettoon.

Kireitä hermoja

Siis maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto… Pääsääntöisesti juuri näin, mutta ABC:llä nähdään tien päältä poikkeavia perheitä vastakkaisissakin tunnelmissa.

– Mummolaan joulun viettoon matkustavilla perheillä on kiire päästä perille ja myös lapsien kärkäs joulupukin odotus kiristää monen isän ja äidin hermoja. Se kieltämättä näkyy kassajonossa, Tiina Koskinen ja Jouko Mikkonen Keljonkankaan ABC:ltä myöntävät.  

Hotellista majapaikka

Osa matkantekijöistä on Jyväskylässä jo määränpäässään, ja kurvaa jouluna avoinna olevaan Original Sokos Hotel Jyväshoviin.

– Suurin osa asiakkaistamme tulee viettämään joulua täällä asuvien sukulaisten luokse. Tilan puutteen tai oman rauhan varmistamisen vuoksi he käyvät nukkumassa hotellissa. Lähes poikkeuksetta asiakkaat ovat hyvällä joulumielellä ja kiittelevät sitä, että joku hotelli on auki joulunakin, Kirsi Mäkelä Jyväshovin vastaanotosta kertoo.

Yksinäisiä torttukahvittelijoita

ABC:llä aattopäivä jatkuu vilkkaana. Kauppojen sulkeutuessa paikalliset ihmiset siirtyvät kynttilä-, kukka- ja ruokaostoksille Apsille, jossa jono on muutaman tunnin ajan takaseinään asti. Joku saattaa olla vielä kinkunhakureissullakin.

Alkuillasta ABC:llä parveilevat myös kierroksensa tehneet joulupukit, joita saattaa olla paikan päällä yhtä aikaa puolenkymmentä.

– Aattoiltana liikkeellä on lisäksi yksinäisiä ihmisiä. Joku saattaa käydä illan aikana parikin kertaa torttukahvilla. Sen sijaan yksi vakiasiakaskuntamme eli rahtarit loistavat poissaolollaan, Tiina Koskinen tietää.

Yhdeksän, kymmenen maissa lahjapakettinsa avanneet, aikuisseurasta tarpeeksensa saaneet nuoret kokoontuvat ABC:lle. Puolenyön aikaan talo hiljenee lähes tyystin.

– Variksen Eemelin kanssa vaihdettiin viime vuonna joululahjoja kolmen aikaan yöllä, kun oltiin ihan kahdestaan, Jouko Mikkonen muistelee.

Toinen olohuone

Samaan aikaan jouluyönä Freetimessa riittää asiakkaita. Rysiksestä ei voi tosin puhua yöravintolassakaan.

– Joululla ei ole kaikille välttämättä suurta merkitystä tai sitä halutaan viettää hyvien kavereiden kanssa toisessa olohuoneessaan, joka Freetime monelle on. Valtaosa on vakiasiakkaita, mutta on joukossa aina myös vieraampia kasvoja. Mitään tungosta ei missään tapauksessa ole. Yleensä asiakkaat juovat jouluna vähemmän kuin muulloin, Jemina Perttunen selvittää kolmen Freetime-joulun kokemuksella. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie