Skip to main content

Joutsan, Leivonmäen ja Luhangan suunnalla osuuskauppatoiminta sai alkunsa 1900-luvun varhaisina vuosina.

Luhangan ja Putkilahden Osuuskauppa perustettiin keväällä 1904, Keski-Suomen ensimmäisten osuuskauppojen joukossa. Huolimatta velaksi myynnin aiheuttamista ongelmista, osuuskauppa sinnitteli hengissä vaikeiden alkuvaiheiden yli. Luhangan kirkonkylässä oli ainoa myymälä vuoteen 1917 saakka, jolloin avattiin sivupisteet Tammijärvellä ja Putkilahdessa. Sydänmaa sai myymälän vuonna 1937 ja Judinsalo neljä vuotta myöhemmin. Päivölän myymälä avattiin 1950-luvun alussa kunnan koillisreunalla. Samoihin aikoihin puuhattiin myymälä Oittilaan, mutta sen historia jäi vajaan vuoden ikäiseksi.

Joutsan kunnan puolella osuuskauppatoiminnasta vastasi vuodesta 1915 lähtien Jousan Kirkonkylän Osuuskauppa. Vuonna 1956 pitäjän nimi sai yhden t-kirjaimen lisää, ja samalla osuuskaupan nimi vaihtui Joutsan Osuuskaupaksi.

Kauppaa tehtiin aluksi vain kirkonkylässä, mutta pian päämyymälän avauksen jälkeen alettiin vaatia palveluja myös kyläkunnille. Kaupankäynti alkoi sivumyymälöistä ensimmäisenä Mieskonmäellä ja Leivonmäen kirkonkylässä, sittemmin Pappisissa, Uimaniemellä ja Kanervamäessä.

Leivonmäen myymälän osalta jouduttiin 1940- ja 1950-luvulla käymään kisaa niin ikään SOK-laisen Osuusliike Kolmikunnan kanssa. Sillä oli oma myymälä Savenaholla, vain neljä kilometriä Leivonmäeltä Joutsaan päin. Kyräily naapurusten kesken kesti 20 vuotta, päättyen Kolmikunnan sulautumiseen Vaajakoskella pääpaikkaansa pitäneeseen Osuusliike Vaajalaan. Samassa yhteydessä Havumäen myymälä luovutettiin Joutsan Osuuskaupalle.

Joutsan Osuuskaupan sekä Luhangan ja Putkilahden Osuuskaupan yhdistyminen toteutui vuonna 1972. Uuden kaupan nimenä vilautettiin Nelikuntaa, mutta virkamiehet eivät sitä hyväksyneet. Nimeksi valikoitui tämän jälkeen Päijätmaa, vaikka monet joutsalaiset sitä aluksi vierastivat.

Päijätmaalla oli 1970- ja 1980-luvun taitteessa Joutsan keskustoimipaikan lisäksi myymälät Leivonmäellä, Luhangassa, Putkilahdella, Tammijärvellä, Pappisissa, Mieskonmäellä ja Kanervamäellä. Työntekijöitä oli viitisenkymmentä.

1983 Päijätmaa fuusioitui Keskimaahan sen jälkeen, kun SOK oli puuttunut kovalla kädellä osuuskaupan heikkoon taloustilanteeseen. Vaikeuksien myötä jopa osuuskaupan hallintoneuvosto ja hallitus sanoutuivat irti. Uuden hallintoneuvoston puheenjohtajaksi pyydetty joutsalainen Martti Pekkala ryhtyi pikimmiten neuvottelemaan Keskimaan kanssa liitoksesta.

– Liittyminen oli käytännössä ainoa vaihtoehto. Ensimmäinen toimintavuosi osana Keskimaata oli vielä tappiollinen, mutta sen koommin ei miinusmerkkejä ole näkynyt, Keskimaan hallinnossa pitkään toiminut Martti Pekkala muisteli 25 vuotta liitoksen toteutumisen jälkeen.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie