Skip to main content

Äänekoskella osuuskauppatoiminnan vanhimmat juuret juontavat jäsenistöltään työläistaustaiseen edistysmieliseen osuuskauppaliikkeeseen. OTK-laiset Äänekosken ja Suolahden Osuuskaupat toimivat ensin itsenäisinä, ja sulautuivat 1960-luvulla Keski-Suomen tuon ajan vahvimpaan vähittäiskaupan harjoittajaan, Jyväskylässä pääpaikkaansa pitäneeseen Mäki-Mattiin.

SOK-lainen kauppatoiminta sai alkunsa Äänekoskella vuonna 1958, kun perustettiin Osuusliike Alakeitele. Se sai heti alkuvaiheessa useita toimivia myymälöitä: Keskimaa luovutti uudelle naapurilleen Äänekosken kauppalan molemmat myymälät, Äänekosken maalaiskunnan Hietaman myymälän, Suolahden kauppalan molemmat myymälät ja Sumiaisten myymälän. Asiaa edisti se, ettei Keskimaa pystynyt vastaamaan toimialueensa reunaosien kauppapalveluista.
Uusi osuuskauppa sai lisäverta, kun Konginkankaan Osuuskauppa sulautui Alakeiteleeseen vuonna 1965. Neljä vuotta myöhemmin myös SOK:n hallussa ollut Äänekosken Sokos-tavaratalo tuli osaksi Alakeiteleen liiketoimintaa.
Parhaimmillaan Alakeiteleellä oli vuonna 1970 myymälöitä 11. Pieniä kyläkauppoja alettiin vuosikymmenen edetessä kuitenkin karsia ja korvata kahdella myymäläautolla.
Vuonna 1983 toimipaikkaverkosto käsitti Sokos-tavaratalon Äänekoskella, Sokos-hallin Suolahdessa sekä myymälät Konginkankaan ja Sumiaisten kirkonkylissä.
Alakeiteleen kokonaismyynti vuonna 1983 oli noin 45 miljoonaa markkaa (vuoden 2014 rahana n. 16,7 milj. euroa). Myynti ei ollut kasvanut vuosikymmeneen. Mäki-Matti oli vahvassa teollisuuskaupungissa vaikea haastettava.
Runsaan 2 000 jäsenen osuuskauppa juhli 23.10.1983 toimintansa 25-vuotista taivalta. Seuraavana päivänä osuuskuntakokous hyväksyi sopimuksen maakunnallisen alueosuuskaupan muodostamisesta. Käytännössä se tarkoitti liittymistä Keskimaahan.

1989 Keskimaa teki Äänekoskella merkittävän laajennuksen, kun Sokos-tavaratalon paikalle avattiin Kauppakeskus Koskikeskus. Katutasossa oli iso S-market, yläkerrassa kahvila Panorama ja alakerrassa SOK:n vetämä Agrimarket. Keskuksessa oli myös ulkopuolisia vuokralaisia.
Hyvän kaupankäynnin siivittämänä Keskimaa avasi kaksi kertaa suuremman S-marketin Äänekoskelle kesällä 2009 entisen linja-autoaseman paikalle kaupungin sisääntuloväylän Kotakennääntien varteen.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie