Skip to main content

Keski-Suomen ensimmäinen S-market avattiin marraskuussa 1984 Suolahteen. Myymälä sai nimekseen S-market Suopursu. S-market-ketjun perustamisesta oli tehty valtakunnallinen linjaus, jota Keskimaa lähti pikimmiten toteuttamaan.

– Tulevaisuudessa Sokos-halleista muodostetaan S-marketeja. S-marketit painottavat toiminnassaan asiakkaan asioinnin joustavuutta ja helppoutta. Toiminnan rationoinnin seurauksena S-market on asiakkaalle kokonaisedullinen ostopaikka. Henkilöstö varmistaa asiallisen ja nopean asiakaspalvelun ja myös kilpailukykyisen henkilökohtaisen palvelun niissä tuoteryhmissä, joissa sitä tarvitaan, todettiin Keskimaan vuoden 1984 toimintakatsauksessa.

Seuraavana vuonna avattiin S-market Lukkari Palokkaan, S-market Parras Jämsänkoskelle ja S-market Hankapohja Hankasalmen asemalle. Vuonna 1986 tulivat S-market Mansikka Korpilahdelle, S-market Katriina Petäjävedelle, S-market Saaristo Säynätsaloon, S-market Mylläri Joutsaan, S-market Kangasvuokko Kangasniemelle, S-market Vaajala Vaajakoskelle, S-market Hankamari Hankasalmen kirkonkylään sekä S-market Sisämaa Viitasaarelle.

Kolmen vuoden aikana avattiin siis 12 uutta tai uudistettua myymälää. Seuraavina vuosina em. paikkakunnista useampaan kuin joka toiseen rakennettiin kokonaan uusi kiinteistö S-marketille. Uudisrakentamisen rinnalla myymälöitä remontoitiin ja laajennettiin tasaiseen tahtiin. Uudistusten yhteydessä luovuttiin nimikirjavuudesta, ja myymälöistä alettiin puhua vain paikkakuntien nimillä.

– Keskimaan taloudellinen tilanne oli parantunut 1990-luvulla. Tällöin voitiin rakentaa uusia myymälöitä, ja ne saatiin vähintään kilpailijoiden tasolle, usein ylikin. Lähes poikkeuksetta joka vuosi avattiin jossakin uusi myymälä uudessa kiinteistössä. Alueellani Pihtipudas oli ensimmäinen uusi S-market-investointi. Viimeiset ennen pois lähtöänä 2002 olivat Viitasaari ja Suolahti. Muistini mukaan kymmenen vuoden ajanjaksona tuli yhdeksän uutta liikekiinteistöä. Kaikissa taajamissa oli sen jälkeen modernit myymälät, muistelee pohjoisen Keski-Suomen S-marketien ryhmäpäällikkönä työskennellyt Ahti Pulkkinen Keskimaan historiakirjassa.

Keskimaalla on tätä nykyä 25 S-marketia eri puolilla maakuntaa. Pohjoisin palvelee Pihtiputaalla, eteläisin Kuhmoisissa, itäisin Kangasniemellä ja läntisin Keuruulla. Yksinomaan Jyväskylän kaupungin alueella S-marketeja on Korpilahti mukaan lukien 8.

 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie