Skip to main content

Keskimaa juhlii tänä vuonna satavuotista taivaltaan. Jyväskyläläiset seminaarin opettajat tuskin arvasivat, kuinka historiallista tekoa he olivat tekemässä päättäessään eräänä toukokuisena päivänä osuuskaupan perustamisesta Jyväskylään.

Perustamisvuonna 1915 Keskimaalla oli omistajia 66 ja toimipaikkoja yksi. Sata vuotta myöhemmin meitä Keskimaan omistajia on yli 117 500 ja toimipaikkoja on toista sataa. Tästä kehityksestä kiitos kuuluu keskisuomalaisille ihmisille, jotka ovat sukupolvesta toiseen uskoneet ja luottaneet omaan osuuskauppaansa. Keskisuomalaiset ovat valinneet Keskimaan, koska se on jatkuvasti parantanut palvelujaan ja ollut hintojen suhteen kilpailukykyinen.

Keskimaan perustamisen taustalla oli ajatus siitä, että yhdessä saadaan laadukkaampia tuotteita edullisemmilla hinnoilla. Tästä samasta ajatuksesta ponnistamme myös vuonna 2015: kun oman alueemme ihmiset yhdistävät voimansa, kaikki hyötyvät monipuolisemmista palveluista, paremmista tuotteista, laajemmista valikoimista ja edullisemmista hinnoista.

Olemme läsnä lähes jokaisen keskisuomalaisen elämässä. Ruokakaupassa käyminen ja auton tankkaaminen ovat niitä asioita, joiden sujuvuus on tärkeää tavallisen arjen keskellä. Kun palvelut pelaavat toivotulla tavalla, syntyy luottamuksellinen suhde, josta koituu molemmin puolin hyötyä – ajoittain toivon mukaan iloakin.

Omistajien osoittamaa luottamusta on vaalittava: meidän Keskimaassa töitä tekevien pitää jatkuvasti kehittää ja parantaa omia tekemisiämme, elää ajan mukana eturintamassa, uudistaa ja uudistua. Keskimaan on oltava omistajiensa kannalta johdonmukaisesti paras vaihtoehto myös seuraavat sata vuotta. Osuuskaupassa uudistumisen lähtökohtana ja päämääränä on aina oltava omistajien tarpeet ja toiveet. Keskimaata uudelle vuosisadalle luotsatessamme meitä ohjaavat edelleen asiakkaamme, eivät sijoittajat. Kaikki tekeminen lähtee ihmisistä, ei sijoitetun pääoman tuotosta.

Juhlavuotemme innoittamana toivottavasti moni keskisuomalainen pysähtyy hetkeksi miettimään, mitä Keskimaa hänelle itselleen, lähipiirilleen ja maakunnallemme todella merkitsee. Entä jos asiat olisivat menneet toisin? Jos Keskimaa ei olisikaan Keski-Suomen suurin yritystyönantaja ja suurin yhteisöverojen maksaja? Jos maakuntamme kauppatoiminta olisi yksinomaan pörssiyhtiöiden ja kansainvälisten jättifirmojen varassa? Jos jokaisen kaupan lähtökohtana olisi asiakkaalle palvelujen ja etujen tuottamisen sijasta tehdä mahdollisimman paljon rahaa ja viedä se pikimmiten pois maasta? Kuka vaalisi kuluttajan etua markkinoilla?

Keskimaa on omalta osaltaan osoittanut, että yrityksen omistuspohjalla on merkitystä. Kun omistaminen on omissa käsissä, ei eturistiriitaa asiakkaiden ja omistajien välille pääse syntymään. Sen sijaan synnytetään satavuotisia tarinoita osuustoiminnasta ja ihmisten yhteisöllisyydestä.

Antti Määttä

Kirjoittaja Antti Määttä

Lisää kirjoittajalta Antti Määttä