Skip to main content

Syyskuun 21. päivänä tuli kuluneeksi 53 vuotta Jyväskylän Sokos-tavaratalon avaamisesta.

Keskimaassa uuden keskustoimipaikan suunnittelu alkoi heti sotien jälkeen, mutta voimakas inflaatio, pula kunnollisista rakennustarvikkeista sekä pelko tuloksen kääntymisestä tappiolliseksi jarrutti hanketta vuosien ajan. 1950-luvun lopulla todettiin, ettei Keskimaalla ole yksin varaa rakentaa ajan vaatimuksia täyttävää tavarataloa. Liikkeelle päästiin vasta, kun rakentaminen päätettiin toteuttaa Keskimaan ja SOK:n yhteistyöllä. Tontin omisti Keskimaa ja kiinteistön rakensi SOK.

Rakentaminen alkoi syyskuussa 1961 vanhan keskustoimipaikan purkamisella. Sitä ennen oli asema-aukiolle pystytetty parakki, jossa rakennustöiden ajan toimivat Keskimaan pukimo, kangasosasto ja elintarvikemyymälä. Jalkine- ja kemikaliosasto palveli Kauppakadun varrella, rautaosasto puolestaan Vapaudenkadulla.

Tavaratalon avajaisissa todettiin ”kappaleen vanhaa Jyväskylää siirtyneen historiaan ja uuden, kiivasrytmisen nykyajan astuneen tilalle”. Jo tuolloin myös tiedettiin, että ”vaikka tavaratalo sijaitsee kaupungissa, ei se ole tarkoitettu vain kaupunkilaisille, vaan koko maakunnalle”.

Keskimaan silloinen toimitusjohtaja Pekka Prättälä muisteli Sokoksen 40-vuotisjuhlien aikaan vuonna 2002, miten iso asia vasta perustetulle Keski-Suomen läänille ajanmukainen ja avarailmeinen Sokos olikaan. Keskisuomalaiset tunsivat suuressa tavaratalossa asioidessaan, miten oivallisesti maakunnan keskuksessa elettiin ajan hermolla. Valkoisena hohtavasta rakennuksesta tuli korkeuksiin kohotessaan välittömästi myös jyväskyläläisen kauppatoiminnan suunnannäyttäjä ja kaupungin maamerkki, jonka edessä poseerattiin valokuvissa.

Talossa oli yhteensä 32 osastoa, joissa myytiin muun muassa rautatavaraa, tapetteja, kodinkoneita, taloustavaraa, urheiluvälineitä, vaatteita, kosmetiikkaa, valokuvaustarvikkeita ja  huonekaluja. Kokonaisuutta täydensivät äänilevy-, grilli- ja korkobaari sekä tasokas elintarvikemyymälä. Tavaratalon yläkertaan avattiin ravintola Ukkometso.

Keskimaan liiketoimintaa Sokoksella oli rautaosaston lopettamisen jälkeen pitkään vain Mestarin Herkku, muun tavaratalon ollessa SOK:n bisnestä. Suuri muutos tapahtui vuoden 2001 alussa, kun Keskimaa osti SOK:lta kaikki Jyväskylän Sokoksen liiketoiminnat. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie