Skip to main content

Kangasniemellä osuuskauppatoiminta käynnistyi yhden miehen vaikutuksesta. Maatalousneuvojana pitäjää kiertänyt Kaarlo Kivi levitti osuuskunta-aatetta niin pontevasti, että osuuskaupan perustava kokous saatiin koolle vuoden 1906 lopulla. Kaupankäynti alkoi seuraavana vuonna. Kangasniemen Osuuskaupan viettäessä 50-vuotisjuhlaansa vuonna 1957 osuuskaupalla oli 11 myymälää, kirjakauppa, huoltoasema, ravintola ja leipomo. Yhteiskunnan rakennemuutos iski myös Kangasniemelle. 1980-luvun alussa myynti polki paikoillaan, eikä poistoja voitu tehdä täysimääräisinä. Hallintoneuvosto totesi elokuun lopulla 1983, että syntymässä olevat alueosuuskaupat ovat oikea ratkaisu sekä koko SOK-kaupparyhmän että yksittäisten osuuskauppojen kannalta. Kangasniemellä erityistä oli se, että kunta kuului Mikkelin lääniin, mutta osuuskauppapiirinä oli Keski-Suomi. Sekä Jyväskylän että Mikkelin suunnasta käytiin Kangasniemellä vetomassa osuuskaupan päättäjiin. Liitosneuvottelujen aikaan Kangasniemen Osuuskaupan hallintoneuvoston puheenjohtajana toiminut Antti Lindqvist kertoo Mikkelin suunnalla toimineen Osuuskauppa Suur-Savon olleen aika huonossa jamassa. Keskimaalla tilanne oli selvästi parempi.

– Molemmilla olivat kannattajansa. Keskimaahan liittymisen vastustajien taustalla oli muun muassa lihakauppa-asia: meillä oli paljon Karjaportin kannattajia ja Suur-Savo oli Karjaportille suosiollinen, mutta Keskimaa ei käyttänyt siihen aikaan Karjaportin lihaa, Lindqvist kertoo Keskimaan 100-vuotishistoriakirjassa. Enemmistö oli kuitenkin Jyväskylän kannalla.

– Meillä oli kovat äänestykset. Niistä ajoista saakka on isäntiä, jotka eivät ole avanneet sen jälkeen osuuskaupan ovea. Se oli monelle kova päätös. Kangasniemen kannalta Jyväskylän suunta oli hyvä valinta. Tänä päivänä tuskin monikaan kangasniemeläinen kaipailee Suur-Savon suuntaan.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie