Skip to main content

Valmiiksi pakattu liha alkoi ilmestyä Keskimaan kauppoihin 1970-luvulla. Lihan esipakkaamisessa Iso-Britannia oli tiennäyttäjä, mutta meillä ja muuallakin Pohjoismaissa kuluttajat suhtautuvat asiaan suurella varauksella, eikä vähittäiskaupassakaan valmiiksi pakatusta lihasta innostuttu.

Keskimaassa Seppälän Prisman kustannustehokas toimintatapa toi tarpeen muokata kuluttajien ostotottumuksia. Alku ei nihkeää, mutta melko pian pakattu liha alkoi tehdä kauppaansa. Sen tarjontaa ryhdyttiin varovaisesti kokeilemaan vuonna 1974 muissakin myymälöissä, mutta vaikeutena oli puute ammattitaitoisesta henkilökunnasta. Tilannetta korjattiin tehostetulla lihamestarikoulutuksella.

Heikki Järvinen tuli Seppälän Prismaan lihamestariksi vuonna 1979.

– Silloin tuli kaikki liha ruhoina ja ei edes tunnettu teollista lihaa. Paloittelimme ja pakkasimme itse kaiken. Valikoima ei ollut runsas siihen aikaan, mutta silloin se riitti. 1980-90-luvun taitteesa alkoi tulla lihaa pakattuna, ja siitä lähtien sitä tuli koko ajan yhä enemmän, Järvinen muisteli Suur-Jyväskylän Lehden jutussa marraskuussa 2012 Prisman 40-vuotisjuhlien merkeissä

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie