Skip to main content

Keskimaasta löytyy lukuisia esimerkkejä siitä, miten osuuskauppa elää ajassa. Keskimaa on moneen kertaan muovautunut uudelleen sen mukaan, minkälaisia tuotteita ja palveluja omistajat ovat kunakin aikana tarvinneet.

Yksi mainio esimerkki on maatalouskauppa. Sen rooli oli todella vahva vielä silloin, kun suuri osa omistajista hankki elantonsa maataloudesta. Esimerkiksi vuonna 1960 Keskimaan omistajista kolmasosa oli maanviljelijöitä ja 28 % myynnistä tuli maatalouskaupasta. Keskimaa osti viljelijöiltä teuraskarjaa, viljaa ja juurikasveja. Vastaavasti heille myytiin tuotantotarvikkeita ja koneita, joiden merkitys kasvoi sitä mukaa, kun traktorit alkoivat korvata hevoset peltotöissä.

1960-luvulla maataloustarvikkeita myytiin osin toimitusmyyntinä kaikissa toimipaikoissa. Koneita esiteltiin keskitetysti Jyväskylässä maatalousosaston ulkotiloissa Vapaudenkadun varrella osoitteessa, jossa tänä päivänä on Jyväs-Parkin P-Sokos-pysäköintitalo.

Toinen merkittävä maatalouskaupan toimipaikka Jyväskylään saatiin, kun Seppälän Prisma avattiin 1972. Smana vuosikymmenen lopulla Prismaa laajennettiin, jolloin kaikki Keskimaan maatalouskaupan toiminnot Jyväskylässä keskitettiin Seppälään: marketin tiloihin tuli Rauta-Maatalouskeskus noutopihoineen. Lisäksi toimialaan kuuluivat maaseudun aluemyymälät, joiden määrä kasvoi alueosuuskaupan muodostamisen jälkeen tuntuvasti.

1980-luvun lopulla kahden maatalouskauppaa harjoittaneen osuutoiminnallisen keskusliikkeen, SOK:n ja Hankkijan kymmeniä vuosia kestäneet kiistat ja keskinäinen kädenvääntö päätyivät yhteisomisteisen Hankkija-Maatalous Oy:n perustamiseen. Keskusliikkeiden väliset kiistat olivat pitkään kiristäneet viljelijäjäsenten välejä myös Keski-Suomessa.

Keskimaa teki uuden yhtiön kanssa yhteistyösopimuksen, jonka mukaan osuuskauppa hoiti maataloustarvikkeiden vähittäismyynnin ja Hankkija-Maatalous vastasi traktorikaupasta. Neljä vuotta myöhemmin Hankkija-Maatalous siirtyi Novera-Yhtymän konkurssin jälkeen kokonaan SOK:n omistukseen. Tämän ratkaisun jälkeen Keskimaa päätyi pikimmiten myymään maatalouskauppansa kokonaisuudessaan valtakunnalliselle toimijalle. Näin luovuttiin tappiota tuottaneesta toimialasta, jolla oli jo jouduttu supistamaan henkilöstöä. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie