Skip to main content

Pohjoisessa Keski-Suomessa Pihtiputaalla Keskimaan juuret juontuvat vuoteen 1959, jolloin perustettiin Osuuskauppa Kotikunta korvaamaan pitäjässä aiemmin toimineet pienemmät osuuskaupat. 

Kaupankäynti alkoi perustamisvuoden keväällä 1959 kirkonkylässä vuokratiloissa. Jo vuoden kuluttua valmistui uusi keskustoimipaikka, joka oli tuolloin yksi maamme suurimpia puurakenteisia liiketiloja. Avajaisten aikaan eräs runonikkari innostui riimittelemään: ”Onneksi olkoon Kotikunta, se ei ole enää unta. Että liikkeellä on nyt oma talo, kirkkaana säihkyy mainosvalo.”

Kotikunta sai heti sivumyymälät seudun vanhemman osuuskauppatoiminnan perintönä. Ne sijaitsivat Elämäjärvellä, Muurasjärvellä, Alvajärvellä, Korholassa ja Korppisissa. Vuonna 1967 Kotikunta laajensi toimintaansa, kun Niemenharjun Motelli valmistui. 1970-luvulla kirkonkylässä harjoitettiin majoitustoimintaa myös Turisti-hotellissa. Osuuskaupalla oli niin ikään Shell-huoltoasema sekä myymäläauto, joka palveli harvaan asutun seudun asukkaita.

Kotikunnan osuuskuntakokous hyväksyi lokakuussa 1983 sulautumissopimuksen Osuuskauppa Keskimaahan. Päätös sinetöitiin marraskuussa Niemenharjun Motellissa.

– Vaikka joku oli hieman eri mieltä, sitä ei kukaan nostanut porukassa. Ei oltu aina joka asiasta samaa mieltä, mutta ei me niistä takuttu. Jotakin oli tehtävä, kun meillä ei ollut rahaa, kuvaili fuusioneuvottelujen tunnelmia Kotikuntaa johtanut Ossi Hanka.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie