Skip to main content

Myymäläautot olivat 1960- ja 70-luvuilla tärkeä osa osuuskaupan toimintaa. Autoilla kierrettiin pitkiä matkoja, päivien venyessä kellon ympäri. Pysähdyksiä saattoi olla päivän aikana kesäaikaan satakunta ja talvellakin useita kymmeniä.

Pysäkillä asiakkaat tulivat sisään auton peräovesta, keräsivät tavarat koriin ja maksoivat ostoksensa kuljettajan vieressä kassalla. Valikoima oli tilan rajallisuuden vuoksi aika suppea, mutta kattoi välttämättömyydet. Tarjolla oli ainakin jauhoja, sokeria, lihaa, makkaraa, limsaa, piimää ja viilin juurta. Maitoa ostettiin vain vähän, koska maaseudulla jokaisessa talossa tai ainakin naapurilla oli lehmiä. Monesti auton mukana kulki myös rehuja ja muuta isompaa tavaraa, jonka asiakkaat olivat erikseen tilanneet.

Keskimaassa pitkän uran marketpäällikkönä tehnyt Markku Perälä toimi 1970-luvun alkuvuosina myymäläauton kuljettajana Osuuskauppa Keurusmaassa, joka muutamaa vuotta myöhemmin fuusioitui Keskimaahan.

– Myymäläautoaikoina oli kohokohta, kun pääsi kunnialla kotiin illalla, sen verran huonokuntoinen auto oli. Päällimmäiseksi on jäänyt meleen eräs jouluaatonaatto. Mökin mummo kutsui autokuskin iltakahville, vaikka oli joutunut odottamaan todella pitkään. Aatonaattona asiakkaita oli niin paljon, että Pihlajaveden viimeiseen perukkaan ehdittiin neljä tuntia aikataulusta myöhässä.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie