Skip to main content

Jyväskylän Sokoksen Mestarin Herkkua suunniteltaessa 1960-luvun alussa, lähdettiin alusta pitäen siitä, että tavaratalo tarvitsee vetonaulakseen Jyväskylän tasokkaimman elintarvikemyymälän. Keskimaan toimitusjohtaja Pekka Prättälä ymmärsi, että asiakkaiden laatu- ja valikoimaodotukset elintarvikekaupassa tulevat kasvamaan. Hän haki elintarvikeosastolle mallia Lontoon kuuluisasta Harrods’in tavaratalosta. Yksi erikoisuus oli esimerkiksi juustopuoti, jollainen löytyi 1960-luvun alussa Jyväskylän lisäksi vain Helsingin Stockmannilta.

Kalat akvaariosta

Sokoksen elintarvikeosasto oli alun perin nimeltään Omapalvelu, vaihtuen sittemmin Mestarin Lihapuodiksi ja 1970-luvun alussa laajennuksen yhteydessä Mestarin Herkuksi. Kun tilaa saatiin naapurikiinteistössä aiemmin toimineesta elokuvateatterista, voitiin lihapuotiin tuoda lisää valikoimaa, kasvattaa grillin kapasiteettia, laajentaa juusto-osastoa sekä lisätä palveluun leikkeletiski, salaattipöytä, konditoriatarjotin sekä Panda-puoti. Samassa yhteydessä rakennettiin suuri akvaario, josta myyjä pyydysti haavilla asiakkaan valitseman taimenen tai purolohen perattavaksi ja fileoitavaksi.
Mestarin Herkku oli aina Pekka Prättälän silmäterä. Hänen tapanaan oli aloittaa työpäivä ennen aamuseitsemää myymälän tiskien äärellä. Esillepanojen katsastuksen yhteydessä toimitusjohtaja kyseli tuotteista sekä penäsi maailmalla esiin nousseita uutuuksia valikoimiin pikimmiten.

Mestarin Herkku on aina ollut haluttu ja kysytty työpaikka. Kuvaavaa on, että yli puolen vuosisadan aikana Mestarin Herkulla on ollut vain viisi vetäjää. Heistä pitkäaikaisin on tähän mennessä ollut vuosina 1978-2010 Mestarin Herkkua luotsannut Risto Onkila.
– Olen ollut samanaikaisesti naimisissa sekä Ulla-vaimon että Mestarin Herkun kanssa. Työssäni olen aina nostanut etusijalle Mestarin Herkun uniikin toiminta-ajatuksen ja asiakkaamme, jotka arvostavat hyvää ja laadukasta ruokaa. Kaiken onnistumisen takana on sitoutunut, ammatistaan ylpeä joukko, jonka kanssa olen saanut kehittää toimintaa pitkäjänteisesti. Jatkuva uudistuminen on pitänyt työn mielekkäänä vuodesta toiseen, Risto Onkila kuvaili helmikuussa 2010, kun Mestarin Herkun nykyiset tilat Sokos-keskuksen alimpaan kerrokseen olivat valmistuneet.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie