Skip to main content

Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori Jaakko Pehkonen puhui kymmenen vuotta sitten Keskimaan 90-vuotisjuhlaseminaarissa maailman muuttumisesta talouden näkökulmasta. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin on nähty, että monet Pehkosen ennakoimat asiat ovat käyneet toteen:

– Taloudessa on nähtävissä merkkejä, joiden toteutumiseen voi uskoa kohtuullisen varmasti. Yksi näistä on maailmanlaajuisen talouskasvun jatkuminen ja kansainvälisen kaupan jatkuva lisääntyminen. Käytännössä se tarkoittaa, että yritysten pieni hiekkalaatikko vaihtuu isoksi pelikentäksi. Jaossa on aiempaa enemmän, mutta myös panokset ovat aiempaa kovemmat. Pahimmassa tapauksessa Suomesta tulee kuihtuva, Euroopan reuna-alueella sijaitseva tytäryhtiötalous. Parhaimmillaan suomalaiset yritykset jatkavat maailmanvalloitusta, Pehkonen kiteytti.

Hän muistutti, että kyse on kansakunnan tekemistä valinnoista, työn tekemiseen liittyvistä kannusteista sekä omistamisesta.

– Onko omistamisella väliä? Oppikirjojen mukaan ei ole, koska rahalla ei ole isänmaata. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että omistamisella on väliä. Omistaminen tuo hyvinvointia alueelle, joten omistaminen on hyvä pitää omissa käsissä. Tulevaisuudessa tarvitsemme lisää suomalaista omistamista, osuuskauppahengen mukaisesti, Pehkonen opasti.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie