Skip to main content

Professori Markku Kuisma kiteyttää tuoreessa Osuustoiminta-lehdessä oivallisella tavalla osuustoiminnallisen yrityksen erityispiirteet. Tässä suora lainaus jutusta:

Kapitalismi 1800-luvun asussaan pakotti uudenlaisiin yhteiskunnallisiin toimintatapoihin, muuten luvassa oli kylmää kyytiä ja liian armotonta menoa pienelle ihmiselle.

”Kansanvaltaisuudellaan kilpaillut yhteisyrittäminen oli 1900-luvun alussa kapinaa vallitsevia arvoja vastaan, eikä tämä piirre ole kadonnut. Osuuskunnat ärsyttävät yhä niitä, joille poliittinenkin demokratia merkitsee ’enemmistön tyranniaa’. Kansanvaltainen yritys on tässä katsannossa kitkettävä rikkaruoho”, totesi Kuisma.

”Tietenkin osuuskunnat ’vääristävät kilpailua’ heikommin menestyvien kilpailijoiden mielestä. Markkinauskovaisten silmin ne ovat tosinaan aivan liian pieniä globaaliin kamppailuun ja seuraavana hetkenä järkyttävän suuria jyrätessään voittoisan ja siksi epäreilun liiketoimintansa alle heikompia kilpailijoitaan.”

Markku Kuisman mukaan asian ydin on siinä, ettei osuuskuntia voi vallata, pilkkoa lihoiksi ja rahastaa. Niistä ei ole pörssispekulanttien eikä suursijoittajien pelinappuloiksi.

”Suursijoittajia ja investointipankkiireita kirpaisee katsella osuuskuntien kymmenien miljardien eurojen liikevaihtoa, kannattavaa yritystoimintaa, hyvin toimivia palveluverkostoja, teollisia rakenteita ja muhkeita omaisuusmassoja. Taitavien ja reipasotteisten sijoittajien käsissä niistä vaivatta jalostuisi uusien oligarkkien ruhtinaskuntia – kansalta aidattuja, luonnollisesti. Juuri tästäkin syystä osuustoimintaa tarvitaan edelleen.”

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie