Skip to main content

Tuula Otava on työskennellyt myyjänä Joutsan S-marketissa vuodesta 1985 lähtien. Näinä vuosina hän on saanut olla mukana näkemässä valtavan kehityksen, joka kauppatoiminnassa on tapahtunut.

– Kun tulin Keskimaalle, työ oli ihan toisenlaista kuin nykyään. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Nyt esimerkiksi tilauksissa ja rahastuksessa hyödynnetään uusinta tietotekniikkaa, kun ennenvanhaan kaikki piti hoitaa manuaalisesti. Tilaukset tehtiin puhelimella soittamalla ja tavaraa tuli vain muutaman kerran viikossa. Kassalla työskentely vaati hyvää muistia, sillä tuotteiden hinta ja ryhmä piti muistaa ulkoa, että ne voi lyödä kasaan. Tiliasiakkaiden kortit olivat pahvilaatikossa, jota heiteltiin kassalta toiselle ja harvalukuiset pankkikortit mankeloitiin erillisellä laitteella.

Työmotivaatio on kasvanut Tuulan mukaan valtavasti sitä mukaa, kun kauppatoiminta on kehittynyt.

– Tätä nykyä Keskimaassa on tapana, että työntekijät ovat koko ajan hyvin tietoisia siitä, missä mennään esimerkiksi myyntien, katteiden ja hävikkien suhteen. Ennen myyjät olivat vain töissä, eikä heillä ollut oikeasti tietoa siitä, miten myymälällä menee.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie