Skip to main content

Vuosikymmenien ajan kauppatoiminta perustui ojentamispalveluun: tiskin takana seisoivat valkoisiin takkeihin sonnustautuneet myyjät, jotka pakkasivat ja ojensivat asiakkaalle hänen pyytämänsä tuotteen yksi kerrallaan.
1960-luvun alkupuolella itsepalvelu kaupoissa alkoi yleistyä. Asiakas laskettiin korin kanssa kiertelemään hyllyjen väliin ja hypistelemään tuotteita omatoimisesti.
1980-luvulla kaupoissa myytiin palvelutiskistä enää pieni osa tuotteista, pääosin lihaa ja kalaa. Sitä mukaa, kun ruokakaupassa hinnan merkitys korostui, toimintaa tehostettiin, ketjukonseptit kehittyivät ja teollisesti pakattujen tuotteiden määrä kasvoi, alettiin palvelutiskejä kantaa ulos yksi toisensa perään.
Keskimaassa elettiin reilut kaksi vuosikymmentä aikaa, jolloin S-marketeissa ei ollut palvelutiskejä lainkaan. Jyväskylän Prismoissa palvelutiskit oli ulkoistettu. Mestarin Herkku oli pitkään ainoa myymälä, jossa palvelutiskeistä ja pakettien ojentelusta pidettiin omana palveluna kiinni.

Tuuli alkoi kääntyä kauppakilpailun kiristyessä ja kuluttajien ostotottumusten ja –toiveiden muuttuessa.
Palvelutiskien aikakauteen palattiin Keskimaan S-marketeista ensimmäiseksi vuoden 2011 syksyllä Äänekoskella ja Jämsässä. Seuraavan vuoden alkupuolella palvelutiskit avattiin Saarijärvelle, Viitasaarelle ja Laukaaseen, sen jälkeen Jyväskylän Salvelaan, Muurameen, uuteen S-market Vaajalaan sekä viimeksi keväällä 2015 Keuruulle. Myös Prismojen palvelutiskit otettiin uudelleen osaksi omaa toimintaa.

Nykypäivän palvelutiskit – tai palvelutorit, kuten niitä S-ryhmässä kutsutaan – ovat tuotteistukseltaan hyvin erilaisia kuin silloin, kun ne katosivat. Toki edelleen valikoimiin sisältyy lihaa ja kalaa, mutta entistä tärkempiä palvelutiskituotteita ovat heti syötäväksi valmiit ruoat sekä herkuttelutuotteet. Myös lähiruoan merkitys korostuu. Nykykuluttajan vaade nopeudesta, helppoudesta, elämyksellisyydestä ja lähellä tuotetusta ruoasta ohjaa valikoimatyötä.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie