Skip to main content

Prisma-ketjun historia on osa Keski-Suomen, Jyväskylän ja Keskimaan historiaa: Suomen ensimmäinen Prisma avattiin Jyväskylän Seppälään marraskuussa 1972. S-ryhmässä oli ensimmäinen automarket avattu edellisvuonna Turun lähelle, mutta se oli nimeltään Sokos-autotavaratalo.

Keskimaassa haluttiin antaa uudelle jättikaupalle nimi, joka erottaa automarketin selkeästi Jyväskylän keskustan Sokos-tavaratalosta. Prisma-nimen keksi toimitusjohtaja Pekka Prättälä. Innoittajana oli arkkitehdin piirtämä uuden myymälän maamerkki, 30 metriä korkean betonisen pilarin päälle asetettu, kärjellään seisova valaistu monikulmio, joka näytti prismakiteeltä.

Vuonna 1987 SOK:n hallitus suositteli Prisma-nimen käyttöönottoa Sokos-Market –ketjulle. Keskimaa ja Pekka Prättälä antoivat suostumuksen nimen käytölle ilmaiseksi, vaikka SOK oli varautunut siitä maksamaankin. Parinkymmenen automarketin yhteinen Prisma-startti tapahtui vuoden 1988 alussa. Nimiasian selvittyä ja ketjun identiteetin selkiinnyttyä sai Prisman valtakunnallinen kehittäminen uutta vauhtia.

Tätä nykyä Prisma-hypermarketketjuun kuuluu 64 toimipaikkaa eri puolilla maata, Rovaniemeltä Kirkkonummelle ja Vaasasta Joensuuhun. Verkostoa täydentävät elokuussa 2012 avattu Prisman verkkokauppa sekä myymälät Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Pietarissa.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie