Skip to main content

Keskimaa on avannut kolme Prismaansa Jyväskylään parinkymmen vuoden välein. Viimeisin avaus tapahtui Palokassa vuoden 2010 helmikuussa sen jälkeen, kun Tradekalta ostettu Euromarket oli ennätysnopeasti muutettu Prismaksi.

Euromarket avattiin Palokkaan vuonna 1998. Suomen Lähikauppa Oy ilmoitti vuonna 2009 luopuvansa hypermarketeistaan ja keskittyvänsä kaupantekoon Siwoissa ja Valintataloissa. Palokan Euromarket oli myynniltään ketjunsa suurin ja yksi kannattavimmista. Keskimaata Suomen Lähikaupan myyntiaikeet kiinnostivat välittömästi, sillä osuuskauppa oli jo pitkään tähyillyt Palokan suuntaan. Palokanorren varrella nelostien toisella puolella ABC ja Kodin Terra oli avattu saman vuoden alkupuolella, mutta tilaa ja tarvetta katsottiin olevan myös Prismalle.

Sopimus Euromarketin ostamisesta tehtiin joulukuussa, mutta kauppa vaati vielä kilpailuviraston hyväksynnän. Sitä ei pidetty itsestäänselvyytenä: Keskimaassa valmisteltiin ennakkoon asian viestimistä kolmella pöytälaatikkotiedotteella, joista yhdessä kerrottiin hyväksytystä kaupasta, toisessa hylätystä kaupasta ja kolmannessa ehdollisesta kaupasta. Julkaistavaksi voitiin valita vaihtoehdoista paras, sillä kilpailuvirasto ilmoitti tammikuussa hyväksyvänsä kaupan.

Loppuunmyynnin jälkeen Euromarket siirtyi Keskimaalle helmikuun 2010 alussa. Reilun kolmen viikon kuluttua vietettiin jo Prisman avajaisia.

Omistajavaihdoksessa Euromarketin koko henkilöstö siirtyi Keskimaalle vanhoina työntekijöinä. Heille muutos oli epävarmojen aikojen jälkeen todella tervetullut. Uudet työntekijät kertoivat tunnelmistaan Keskimaan henkilöstölehdessä avauksen jälkeen huhtikuussa:

Palokan Prisman työntekijöille, entisille euromarketlaisille, työ maistuu nyt paremmin kuin aikoihin. Euromarketin loppuaikoja leimannut epävamuuden aika on päättynyt.

– Kun muita Euromarketeja alettiin myydä, arvasimme, että kohta on meidän vuoro, Mira Rautiainen ja Päivi Hokkala muistelevat.

Niinpä olikin enemmän kuin helpottavaa ja rauhoittavaa kuulla, että ostajaksi lupautui Keskimaa.

– Mukavalta tuntui sekin, että monet keskimaalaiset kävivät heti asian julkistamisen jälkeen toivottamassa tervetulleeksi joukkoon ja kertomassa, että päästään hyvään taloon, Anja Lahti ja Jaana Lahti kertovat.

– Työpaikkojen säilyminen ja mahdollisuus jatkaa tutussa talossa ovat olleet meille tärkeitä. Oma sydämeni sykki Prismalle omistajavaihdoksen jälkeen jo seuraavana päivänä, elintarvikeosaston myyntipäällikkönä jatkava Erkki Routavuo myöntää.

Samoilla linjoilla on pariskunnan toinen puolisko, miehensä tavoin pitkään Euromarketissa työskennellyt Sirpa Routavuo. Hän kertoo hihkaisseensa ääneen, että ”jesss!!!”, kun tieto keskimaalaistumisesta saatiin.

– Tämä oli meille ehdottomasti paras vaihtoehto. Keskimaa on vakaa ja hyvä työnantaja, Sirpa korostaa.

– Pelkkää positiivista sanottavaa. Tuntuu siltä, että henkilökunta huomioidaan entistä paremmin, Kirsi Friman jatkaa.

Hoitovapaalta töihin palannut Nina Röppänen paljastaa harkinneensa jo viime syksynä Keskimaalta töiden hakemista.

– Mutta en millään olisi raaskinut jättää hyviä työkavereita. Nyt sain molemmat: Keskimaan työnantajaksi ja samat työkaverit edelleen, joten olen enemmän kuin tyytyväinen.”

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie