Skip to main content

Kaikki entiset työntekijät kutsuttiin Jyväshovin 70-vuotisjuhliin vuonna 2008. Leila Piesanen, Maija Viinikainen, Helmi Karvonen ja Seija Ässämäki kertoivat työskennelleensä aikanaan Jyväshovin keittiössä.

Monissa kaupungeissa on joku sellainen hotelli, jonka kaikki kaupunkilaiset tuntevat ja tietävät, ja laajemminkin sen nimi on tuttu. Hotellista kerrotaan tarinoita ja se herättää muistoja, mutta tarjoaa yhtä lailla uusia elämyksiä ja synnyttää kutkuttavia suunnitelmia. Tämän sarjan jyväskyläläistähti on Original Sokos Hotel Jyväshovi.

Jyväshovin rakentaminen sai alkunsa Jyväskylän Kauppalaisseuran toimesta vuonna 1936. Vajaan 9 000 asukkaan Jyväskylään kaivattiin kansainväliset mitat täyttävää hotellia sekä tasokkaita ravintolapalveluja. Jyväshovin vihkimisjuhlaa vietettiin vuonna 1938 isona merkkitapahtumana.

Talvisodan syttyessä Jyväshovi oli toiminut runsaan vuoden ajan, mutta maine oli jo kiirinyt. Keski-Suomesta kootun Jalkaväkirykmentin majoitusalue Kannaksella sai nimensä hotellin mukaan: Taipaleenjoella majoituttiin ”Jyväshovissa”.  
Alkuperäisessä Jyväshovissa turistit, kauppiaat, edustajat, virkamiehet ja johtajat vaihtuivat sota-aikana suomalaisiin ja saksalaisiin sotilasvirkamiehiin ja lomaileviin sotilaisiin. Sodan jälkeen Jyväshovin asiakkaina oli niin Valpon miehiä kuin asekätkentäjuttuun sekaantuneita upseereitakin. Valpo piti hotellia jonkin aikaa myös inkeriläisten vankilana.

Hotellia johtanut ralliharrastaja Pentti Barck sai 1950-luvun alussa tehtäväkseen suomalaisiin oloihin sovelletun autokilpailun suunnittelun. Näin syntyi Tuhansien Järvien Ajo, joka nykypäivänä tunnetaan nimellä Neste Oil Rally Finland. Pohjoismaiden suurin vuosittainen yleisötapahtuma on saanut siis alkunsa Jyväshovin suojissa, jossa kilpailukeskus sijaitsi parikymmentä vuotta.

Osuuskauppa Keskimaa osti Jyväshovin liiketoiminnan vuonna 1978. Sen jälkeen hotellia on laajennettu ja uudistettu useaan otteeseen, vanhaa kunnioittaen, mutta aina uutta luoden ja tulevaisuuteen kurkottaen. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie