Skip to main content

Energiakulujen karsinnassa Keskimaa on kunnostautunut viimeisten kolmen vuoden aikana. Energiansäästö onkin ollut yksi keskeinen ruoan halpuuttamisen mahdollistaja. Kuluja karsimalla  Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa ja voitu pudottaa tuotteiden kuluttajahintoja.

Vuonna 2013 Keskimaan vertailukelpoinen sähkön kulutus pieneni 6,4 % ja lämmön kulutus peräti 20,6 %. Vuonna 2014 vastavaat luvut olivat miinuksella 6,7  ja 9,2 prosenttia. Tänä vuonna on energiankulutuksesta nipistetty edelleen: tammi-syyskuussa sähkön kulutus – 6,2 % ja lämmön kulutus – 12,3 %.  

– Jokainen sähkön ja lämmön kulutuksesta säästynyt euro koituu paitsi ympäristön, myös omistajiemme eduksi ja hyödyksi. Kustannuksia karsimalla turvaamme palvelujen jatkuvan parantamisen, edullisen ostoskorin sekä pysyvät työpaikat, kiinteistöjohtaja Matti Vihinen perusteli säästämislinjaa Sinun Etusi-lehdessä toukokuussa 2014.

Mistä säästöt on sitten saatu aikaiseksi?

Joku saattaa muistaa Prisman mainoksen, jossa henkilökunta söi eväitä taukohuoneessa pimeässä istuen, jotta sähkölasku pienenee. Tähän ei sentään ole menty, mutta mainos kuvasi mainiosti henkilökunnan asennetta ja sitoutumista yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Turhaan valoja ei enää polteta, kylmähuoneiden ovet pysyvät hyvin kiinni ja kylmälaitteiden toimivuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Henkilöstön omien tekojen lisäksi Keskimaassa on kiinteistöteknisillä ratkaisuilla saatu paljon aikaiseksi: toimipaikkojen ulko- ja sisävalaistuksia sekä sisäilman lämpötilaa ja ilmanvaihtoa säätämällä on löydetty tuntuvia säästöjä, samoin uusilla kylmäkalusteilla ja led-valaisimilla. Esimerkiksi uudistetulla Keljonkankaan ABC:llä on tänä vuonna lämmön kulutus 38,8 % ja sähkön 27,2 % vähemmän kuin ennen remonttia.

Keljonkankaan ABC oli Keskimaan ensimmäinen toimipaikka, jossa otettiin käyttöön hiilidioksiditekniikalla toimiva kylmäjärjestelmä. Kuluvan vuoden aikana hiilidioksidilla on ryhdytty tuottamaan kylmää myös Keuruun sekä Hankasalmen S-marketeissa. Ensi vuonna vastaava tekniikka otetaan käyttöön Seppälän uudessa Prismassa. Keinotekoisesti tuotetun kylmäaineen korvaava hiilidioksidi on luonnollista kylmäainetta, jolla ei ole vaikutuksia ilmakehän otsonikerrokseen.

Henkilökuntaa Keskimaassa kannustetaan energiansäästöön pitämällä asiaa jatkuvasti työyhteisöviestinnässä esillä sekä palkitsemalla parhaista suorituksista tälläkin saralla.

Keskimaan ensimmäisen Vuoden Energiansäästäjä –palkinnon kuittasi Toivakan Sale vuonna 2014. Tänä vuonna palkittiin puolestaan Viitasaaren S-market. Seuraavaksi palkittavaksi on monta ehdokasta, muun muassa Äänekosken ja Jämsän S-marketit sekä Keljon Prisma ja Sokos. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie